Jazzporten är en politiskt och religiöst obunden jazzsida och det som skrivs här är mina och eventuella gästskribenters och medarbetares ord. Det betyder att här mycket väl kan komma att finnas såväl värderingar som andra egna åsikter. Nyheter, blogginlägg, recensioner av skivor, spelningar, filmer, böcker och annat spännande ska förhoppningsvis göra Jazzporten till en lika kul som informativ sida.

Välkommen till Jazzporten.

Kary Persson
30 april 2023 (International jazzday)
Landskrona

Medarbetare:

HUR DET BÖRJADE
Det var antingen hösten 1978 eller våren 1979. Jag var 16 år och kompisen Uffe lirade några plattor för mig och jag föll pladask. Det var bland annat Visions of the Emerald Beyond med Mahavishnu Orchestra och Head Hunters med Herbie Hancock. Även plattor av Stanley Clarke, Lenny White, Billy Cobham och andra ikoner förändrade min musikvärld. Fram till detta var det blues och rock för hela slanten och husgudarna Jimi Hendrix, Led Zeppelin och Black Sabbath fick sällskap av helt nya musiker.

Sedan dess har jag mer eller mindre gått helt in i jazzen och det går inte en dag utan att något svängigt eller spännande ljuder ur högtalarna eller hörlurarna här hemma. Jag älskar också att gå på konserter. Gärna stora men kanske ännu hellre dom där små spännande ställena som finns i varje större stad. Och eftersom jag har förmånen att bo en timmes tågresa från Köpenhamn så är denna stad min stora jazzoas.

Och nu till Jazzporten. Till vardags arbetar jag som journalist på nättidningen Landskrona Direkt vilken jag är delägare i och så fort något jazzigt händer så är jag på g. Nu har jag fyllt 60 och jag vill göra mer än skriva lokala nyheter och vad passar då bättre än att skriva om jazz i allmänhet och vad som händer i regionen i synnerhet.

Jag har lagt in tidigare artiklar jag skrivit om spelningar i Landskrona men utökar dessa med texter från andra gig som jag bevittnat i regionen. Det kan vara rena nyhetstexter men även typ bloggtexter.

DAY ONE!
När dessa rader skrivs är det den 30 april 2023. Det är Internationella jazzdagen. Ingen dag kan vara bättre än att smygstarta detta äventyr än just denna dag, även om sidan fortfarande är under utveckling. Det är min kusins son, Jamie Telin som programmerat Jazzporten.

Har du något tips? Vilken är din favoritklubb? Vilken är den bästa festivalen? Vill du skriva en krönika?
Jag kan inte lova att publicera vad du skickar men jag lovar att läsa och återkoppla.

Kary Persson
kary@jazzporten.se