Fira jazzen och Jazzporten den 30 april

Den 30 april firas International Jazzday över hela världen. Arrangemangen runt om klotet är hundra- kanske tusentals. Faktum är att samma dag fyller Jazzporten år och från och med 2024 är vår ambition att fira denna dag varje år – att skapa en ny tradition på valborg.

Den 30 april var det fullt hus och högt i tak då Jazzportens International Jazzday och Jazzportens fördelsedag firades. För underhållningen stod Vivian Buczek.

Detta gjorde vi i samarbete med Musik i Syd, Landskrona teater samt teaterrestaurangen Matscenen där festen ägde rum.

Här kan du läsa om firandet 2024.

Vad är då International Jazzday?
I november 2011 utsåg FN:s organisation för utbildning, vetenskap och kultur (Unesco) officiellt den 30 april till den internationella jazzdagen för att lyfta fram jazzen och dess diplomatiska roll att förena människor i världens alla hörn.

Internationella jazzdagen leds av Unescos generaldirektör Audrey Azoulay och den legendariska jazzpianisten och kompositören Herbie Hancock, som är Unescos ambassadör för interkulturell dialog och ordförande för Herbie Hancock Institute of Jazz. Institutet är en ideell organisation som ansvarar för att planera, främja och producera detta årliga firande.

International Jazz Day samlar samhällen, skolor, konstnärer, historiker, akademiker och jazzentusiaster över hela världen för att fira och lära sig om jazz och dess rötter, framtid och inverkan; öka medvetenheten om behovet av interkulturell dialog och ömsesidig förståelse, och stärka det internationella samarbetet och den internationella kommunikationen.

Varje år den 30 april uppmärksammas denna internationella konstform för att främja fred, dialog mellan kulturer, mångfald och respekt för mänskliga rättigheter och mänsklig värdighet; Utrota diskriminering. Främja jämställdhet mellan kvinnor och män. och främja yttrandefriheten.

International Jazz Day är kulmen på Jazz Appreciation Month, som uppmärksammar allmänheten på jazz och dess extraordinära arv under hela april. I december 2012 välkomnade FN:s generalförsamling formellt beslutet från Unescos generalkonferens att utropa den 30 april till den internationella jazzdagen. FN och UNESCO erkänner nu båda den internationella jazzdagen i sina officiella kalendrar.

Och från och med idag så hoppas jag att även du gör detta.

2024 var även Landskrona med på världens häftigaste jazzkarta.

Läs mer om International Jazzday här.