Fira jazzen och Jazzporten den 30 april

Den 30 april firas International Jazzday över hela världen. Arrangemangen runt om klotet är hundra- kanske tusentals. Faktum är att samma dag fyller Jazzporten år och det är med euforisk glädje vi nu släpper nyheten att denna dag kommer att firas med pompa och ståt i Landskrona.

Den 30 april lär det blir fullt hus och högt i tak då Jazzportens International Jazzday och Jazzportens fördelsedag firas.

Det är alltså NU och inte sen som du ska boka in den 30 april i din kalender. Och när du gör det så kommer du att se att det är valborgsmässoafton med allt vad det innebär. Men det hindrar inte oss på Jazzporten att fira. Glöm inte att informera alla dina jazzälskande vänner om detta! Som det ser ut i skrivande stund så är Landskrona den enda platsen i Sverige som det firas officiellt.

Detta kommer vi att göra i samarbete med Musik i Syd, Landskrona teater samt teaterrestaurangen Matscenen. Det är där festen kommer att äga rum. Och för er som bor allt för långt bort för att vara med så kan vi redan nu meddela att konserten som kommer att äga rum kommer att streamas på ett flertal digitala plattformar. Mer information om allt kommer löpande.

Just nu är festligheterna i planeringsstadiet men klart är att det är Vivian Buczek som står för underhållningen tillsammans med ett band av högsta klass. Länk längst ner.

Vivian Buczek. Foto: Mikael Björk

Vad är då International Jazzday?
I november 2011 utsåg FN:s organisation för utbildning, vetenskap och kultur (Unesco) officiellt den 30 april till den internationella jazzdagen för att lyfta fram jazzen och dess diplomatiska roll att förena människor i världens alla hörn.

Internationella jazzdagen leds av Unescos generaldirektör Audrey Azoulay och den legendariska jazzpianisten och kompositören Herbie Hancock, som är Unescos ambassadör för interkulturell dialog och ordförande för Herbie Hancock Institute of Jazz. Institutet är en ideell organisation som ansvarar för att planera, främja och producera detta årliga firande.

International Jazz Day samlar samhällen, skolor, konstnärer, historiker, akademiker och jazzentusiaster över hela världen för att fira och lära sig om jazz och dess rötter, framtid och inverkan; öka medvetenheten om behovet av interkulturell dialog och ömsesidig förståelse, och stärka det internationella samarbetet och den internationella kommunikationen.

Varje år den 30 april uppmärksammas denna internationella konstform för att främja fred, dialog mellan kulturer, mångfald och respekt för mänskliga rättigheter och mänsklig värdighet; Utrota diskriminering. Främja jämställdhet mellan kvinnor och män. och främja yttrandefriheten.

International Jazz Day är kulmen på Jazz Appreciation Month, som uppmärksammar allmänheten på jazz och dess extraordinära arv under hela april. I december 2012 välkomnade FN:s generalförsamling formellt beslutet från Unescos generalkonferens att utropa den 30 april till den internationella jazzdagen. FN och UNESCO erkänner nu båda den internationella jazzdagen i sina officiella kalendrar.

Och från och med idag så hoppas jag att även du gör detta.

Snart är även Landskrona med på världens häftigaste jazzkarta.

Jazzdag och födelsedag firas med Vivian Buczek – Jazzporten

Läs mer om International Jazzday här.