Nu är det spikat. Programmet för en av Europas hetaste jazzfestivaler, Köpenhamns jazzfestival. Den officiella festivalen, som har funnits i sin nuvarande form sedan 1979, pågår från den 30 juni till den 9 juli. Här finns allt från den dansvänliga tradjazzen på platser där det serveras danska platter och kall pilsner med en lille en till svängiga toner, till giganter som spelar på de verkligt stora scenerna. Här är gratisspelningar på torg och i parker till häftiga gig på klubbar.
Naturligtvis ska jag själv in. Det blir två dagar för mig med jazz från förmiddag till sen kväll. Hade jag bott i Köpenhamn så hade jag garanterat varit ute varje dag.
Ska man resa dit så kan man göra som jag, planera innan och köpa biljetter till enstaka spelningar och sedan glida runt i ”Byen” som Köpenhamn kallas i folkmun. Eller så kan man bara sätta sig på tåget från Malmö och åka över och ta dagen som den kommer. Det blir garanterat lyckat hur man än gör.
Att här, gå genom hela programmet låter sig inte göras av naturliga skäl. Över 1200 konserter på mer än 120 scener är ett program som heter duga. Och då är inte alla pubar och restauranger som jazzar till det utanför det officiella programmet inräknade. Arrangörerna räknar med cirka 200 000 besökare som kommer på grund av festivalen under de tio dagarna.
Några personliga tips
Picknick i Kongens Have
Den officiella invigningen sker i Kongens Have. Här finns det gott om plats för filten, maten och vinflaskan eller vad man nu vill dricka till den medhavda matkorgen. (Glöm inte att slänga ditt skräp i papperskorgarna)
Festivalen inleds med Marilyn Mazur’s Shamania i just Kongens Have. Det kommer att bli vackert så det blir över. Om bara vädergudarna visar sig från en hygglig sida.
Kongens Have är en oas i centrala Köpenhamn och där kommer att vara två gratis konserter varje dag under den första helgen. Jag misstänker att det blir middag för mig i gröngräset till tonerna av Christina von Bülow Kvintett som hyllar Horace Parlan söndagen den 2 juli.
Traddjazz hos Familjen Pedersen
Vad är mer danskt än shoping på Ströget eller en kall öl på Nyhamn?
Jo – Ett besök till ”haverne” (trädgårdarna) på Pilealé i Fredriksberg. Här har du danskt kultur i kubik. Min personliga favorit är M.G. Pedersens familjehave på Pilealé 16. Här har det serverats mat på rödvita dukar utomhus (under parasoll) och musik sedan 1858. Och här är det uteslutande dansvänlig traddjazz som bjuds under festivalen (och annars också).
Där kan du i år, bland mycket annat, se det nästan legendariska tradjazzbandet The Spirit of New Orleans. De gör hela fem spelningar där under festivalen. Noterbart är även att Gunhild Carling med familj spelar där torsdagen den 6 juli.
Inträdet är gratis men ätande gäster har förtur till borden. Boka gör man via deras hemsida.
Alternativ jazz på Christiania
Loppen är en av Köpenhamns hetaste musikscener. Det är stället där många världsartister spelat innan de blev kända. Det är väl egentligen den raka motsatsen till M.G. Pedersen. Här är det betydligt mer udda. Ett exempel på detta är Josephine Foster som spelar där den 8 juli.
Min personliga favorit på Loppen i år är dock Carmen Villain, vars senaste skiva Only Love From Now On med bland annat Arve Henriksen är ett mästerverk om man ,som jag, gillar elektroniskt och experimentelt, spelar den 6 juli.
Coolt café och skivbutik
Jag har i ett tidigare inlägg skrivit om den legendariska jazzklubben Montmartre och dess nypremiär i och med att jazzfestivalen drar igång. Men om du från Montmartre går ett par meter och tar till vänster på Gothersgade och sedan promenerar fem minuter i rask takt så kommer du till en annan favorit som jag också skrivit om tidigare – Jazzcup, en kombinerad skivaffär med massor av jazzplattor och café. Av någon anledning (flera faktiskt) hamnar jag alltid där när jag är i Byen. Här bjuds det alltid på bra jazz och en familjär stämning, även när det inte är festival.
Jag noterar att spelningen med Lars Janssons trio och Hans Ulrik på Jazzcup är slutsåld men här finns mycket mer. Själv ska jag och se Jacob Artved Kvartet den 2 juli. I hans band spelar bland annat den svenska trummisen Cornelia Nilsson som idag bor i Köpenhamn och som trots sin relativa ungdom räknas som en av de mest etablerade musikerna i branschen.
Världens finaste konsertlokal?
En av världens finaste konsertlokaler är utan tvekan den stora salen i Danmarks Radios Konserthus på Amager. Jag var där 2017 för första gången och på scenen stod Herbie Hancock med sitt band. Förutom musik i absolut världsklass så upplevde jag ett ljud och en akustik som jag aldrig varit med om, varken förr eller senare. Detta arkitektoniska mästerverk är värt hela biljettpengen oavsett vem man ska se på scenen. Här spelar de absolut största artisterna. Själv ska jag se Pat Metheny där den 7 juli och jag ser redan nu fram emot en helhetsupplevelse.
I byggnaden finns dock ytterligare två scener, eller studios som de själv kallar dem. Och även här bjuds det på hög kvalitet. Där kan du bland annat se Bristol-gruppen Ishmael Ensemble som uppträder i Danmark för första gången. De spelar under det spännande temat Future Sound of Jazz, ett konserttema som skapades till festivalen 1996 då Köpenhamn var Europas Kulturhuvudstad.
Som du förstår så har jag bara skummat på jazzytan vad gäller årets festival. De har dock en mycket informativ och användarvänlig hemsida där du hittar all info som du kan önska och mer därtill. Där kan du också köpa biljetter till de konserter som kräver detta. Festivalens app är också mycket användbar om man ska besöka huvudstaden.
Här är de spelningar jag har bokat in.
Söndagen den 2 juli
13:00
Tim Hagans feat. Winther/Andersson/Mogensen
Tårnby Hovedbibliotek, Kastrup
14:30
Jacob Artved Kvartet
Jazzcup
16.00
Christina von Bülow Kvintet
Kongens Have
20:00
Palle Mikkelborg / Jakob Bro / Marilyn Mazur
Bremen Teater
Fredagen den 7 juli
15:00
Daniel Franck 3
Sofies Jazz Klub / Sofie Kælderen
17:00
The Jazz Messengers
Charlie Scott´s
20:00
Pat Metheny Side-Eye
DR Koncerthuset, Koncertsalen
Besök jazzfestivalens hemsida. Här finns allt du behöver veta och här kan du även boka biljetter.
Att Köpenhamns jazzfestival är mycket välrenommerad ser du i det lilla nyhetsklippet från USA nedan.
Avslutningsvis.
Ska du dit? Är du duktig på att skriva? Eller fotografera? Eller rent av både och? Hör gärna av dig om du är sugen på att bidraga på en uppföljning efter festivalen. Det kan vara ett eget inlägg eller fotobidrag till en bild-special.
Lättast är att maila mig på kary@jazzporten.se
Hoppas vi syns i jazzvimlet!
Läs även: