CPH Jazzfestival – en gigantisk jazzstafett

Av Kary Persson
juli 3, 2023

Sju timmars jazz och en mils promenad. Det blev facit efter det första besöket i Köpenhamn under jazzfestivalen. I stora delar av miljonstaden är det så mycket jazz i dagarna att det närmast är att likna vid en stafett. När man lämnar ett ställe och går mot ett annat går musiken in i vart annat. Underbart.

Klart är att den äldre jazzen, typ New Orleans, dominerar gator och torg samt en hel del krogar. Vill man ha det lilla extra så är det andra scener, som oftast kostar en slant eller två, som gäller.

Personligen hoppade jag över planerade Tim Hagans feat. Winther/Andersson/Mogensen på Tårnby Hovedbibliotek. Det visade sig vara en inte alldeles kort promenad och kollektivtrafiken i den delen av Köpenhamn var inte den tätaste denna söndag.

Därför tog jag tåget in till Hovedbanegården och styrde kosan mot Jazzcup för första giget.

Nedan följer ett antal bilder som kort beskriver dagen.

Det kan inte undgå varken blinda eller döva som gästar Köpenhamn att det är jazzfestival.
Första anhalten var Jazzcup på Gothersgade.
En kopp kaffe i väntan på Jacob Artved Kvartet.
Jacob Artved, gitarr, Ben Besiakov, piano, David Wong, bas och Cornelia Nilsson tummor
Jacob Artved
David Wong
Cornelia Nilsson
Efter Jazzcup gick jag rakt över gatan till Kongens Have för att lyssna på Christina von Bülow Kvintet – ”A Tribute to Horace Parlan”. Hon passade också på att hylla nyligen bortgångne Bernt Rosengren.

Line up: Christina von Bülow, sax, Zier Romme, piano, Pelle von Bülow, gitarr, Anders Fjeldsted, bas och Andreas Svendsen, trummor.

Christina von Bülow
Pelle von Bülow
Efter solsken kom regn och sen sol och regn igen. Och så höll det på.
Ett par minuters promenad från Kongens Have ligger Montmartre (Store Regnegade 19A) som nyligen öppnat efter en storrenovering.
Och naturligtvis passade jag på att smyga in och kolla trots att det inte var dags för spelning förrän senare på kvällen. Faktum var att killarna i Carsten Dahl Golden Ratio Trio samt George Garzone höll på att rigga när jag var där. Och dit ska jag en vacker dag. Eller en regnig. Och förhoppningsvis inte att för långt fram i tiden.

Damen jag talade med sade att legenaren Alex Riel hade sagt att det påminde om hur Montmartre såg ut för länge sedan.

Efter Montmartre var det inte långt till Mindesankaret vid Nyhamn och där är alltid gratiskonserter. När jag gick förbi så var det CPH Gypsy Manouche med sångerskan Lobber Koch som bjöd på underhållning.
Vädret fortsatte att växla mellan strålande solsken och regnskurar. men publiken satt troget kvar.
Mindesankaret ligger precis i början av Nyhamn.
Efter Mindesankaret styrde jag åter kosan in mot den indre by och på Højbro Plads vid Ströget underhöll de oerhört populära The Spirit of New Orleans. Line up: Preben Nissen, trombon och sång, Stig Nielsen, sax, Jens Jakob Nissen/Ole Sterndorf på banjo och sång, Kim Holm/Christian Wolff, bas och Jan Åmand på trummor. Exakt vilka som lirade när jag gick förbi vet jag inte.
Klart var i alla fall att det var Preben Nissen som höll i trådarna.
Den ösigaste publiken för dagen hittade jag på Drop Inn på Kompagnistræde 34 där Sofie Gottlieb Quintet feat. Björn Ingelstam bjöd på sköna tongångar från gångna tider.

Line up: Sofie Gottlieb, sång, Björn Ingelstam, trumpet och sång, Ida Hvid, bas, Sven Erik Lundeqvist, piano och Janus Templeton på trummor.

Söndagens sista konsert var på Bremen Teater, en plats jag inte varit på tidigare. Artisterna har jag dock sett ett flertal gånger.
I väntan på….
Jakob Bro, Marilyn Mazur och Palle Mikkelborg.
Marilyn Mazur och Palle Mikkelborg har båda haft nära samarbete med Miles Davis. Världsklass helt enkelt.
Palle Mikkelborg.
Tack för idag.

Eventuellt blir det en tur på torsdag. Klart är i alla fall att jag åker in även på fredag. Och möts vi inte där så kanske du hittar till Jazzporten igen. Välkommen!

Läs även: