Mer jazz i New York

Av Kary Persson
december 4, 2023

Häromdagen skrev undertecknad om en härlig spelning på jazzklubben Mezzrow i New York. Med tanke på den tidsmässigt korta vistelsen i en av världens största jazzmetropoler så var tanken att det skulle räcka. Suget blev dock för stort och ett nytt besök gjordes i den underbara stadsdelen Greenwich Village.

Det första besöket var på Smalls Jazzklubb som ligger på samma gata som Mezzrow. Där har dom jam sessions ett par eftermiddagar i veckan och ett sådant gästade Jazzporten på söndagen.
Och precis som ”systerklubben” Mezzrow (samma ägare) så ligger denna klassiska klubb i en källare. Väl nere för ståltrappan möttes jag av en härlig syn. Smalls är verkligen sinnebilden av ett riktigt jazzhak och musiken var precis så cool som lokalen. Tio poäng på allt. Det var trumpetaren Ryo Sasaki som ansvarade för jammet men vilka de andra tre mycket duktiga musikerna var vet jag inte.

Efter detta besök gick vi runt hörnet och smet in på jazzbaren Arthurs Tavern. Enligt egen utsago slog den upp portarna så tidigt som 1937 och därmed är de den äldsta jazzbaren i New York. På scenen denna kväll underhöll Eri Yamamoto & Ikuo Takeuchi Duo. Eri är en stjärna som förtjänar mer uppmärksamhet trots att hon turnerat runt i hela världen. Herbie Hancock har sagt “My hat’s off to her… already she’s found her own voice.”

Innan stegen åter styrdes mot hotellet gick vi förbi en annan klassiker, Blue Note. Här har storheter som Sarah Vaughn, Lionel Hampton, Dizzy Gillespie, Stanley Turrentine, Oscar Peterson, Ray Brown, Pat Metheny och Ron Carter lirat. Denna söndagskväll var det Cautious Clay som bjöd på sin härliga souliga jazz. Till denna show hade vi inte biljetter. Vi fick dock komma in och känna på atmosfären och faktum är ju också att man ska ha något att se fram emot nästa gång det blir en tripp till New York. Och då kommer jag att leta efter boende i Greenwich Village. Det är i mitt tycke det bästa med New York. Där finns pulsen, restaurangerna, klubbarma, charmen… You name it.

Med dessa rader säger Jazzporten och undertecknad med fru tack till New York för denna gång.

Läs även: Jazzporten på gig i New York