Jazzporten på gig i New York

Av Kary Persson
december 2, 2023

Mezzrow tillhör en av New Yorks mest klassiska jazzklubbar och på fredagskvällen var Jazzporten på plats för att njuta av en timmes skön musik i en lokal som andas jazz. För tonerna stod Billy Drummond på trummor, Fred Hersch vid tangenterna på Steinwayflygeln och vid kontrabasen stod John Hebert.

Klubben, som ligger i källaren på 163 west, 10th street i området Greenwich Village, har allt som man kan tänka sig om ett klassiskt jazzhak. Naturligtvis var det slutsålt när vi skulle köpa biljetter men vi fick tipset att några alltid släpps in ”vid dörren” och därför tog sig undertecknad med bättre hälft till platsen för att stå i kö under paraplyet i New York-regnet. Och visst fanns det plats även för oss.

Vi var där i så pass god tid att vi fick ett bord i den långsmala lokalen. Med dryck i glas och en liten ostbricka bjöds vi på en intim och skön spelning. Precis sådär lagom mysigt med cool jazz och häftiga improvisationer för alla tre på scenen. Att det var stjärnor som lirade råder det ingen tvekan om. Exempelvis har Billy Drummond spelat med storheter som Nat Adderley, Sonny Rollins, Lee Konitz, Joe Lovano, Toots Thielmans, Freddie Hubbard och Chris Potter.

Det som skiljer sig från jazzgig på hemmaplan är att banden ofta gör två gig per kväll. Vår spelning började klockan 19.30 och varade cirka en timme. Hur många låtar de bjöd på minns jag inte. Stämningen var inte sådan att man satt och antecknade. Det var en fantastisk jazzig upplevelse som är svår att få någon annanstans än i New York. Bara för att new york är just New York.

Billy Drummond

Efter spelningen tömdes lokalen och sedan var det dags att släppa in publiken till spelning nummer två. Undertecknad fick dock en kort pratstund med Billy Drummond efter första set.
– Det var en entusiastisk publik och då trivs man på scenen, sade han och fyrade av ett stort leende.

Efter att vi förklarat vad Jazzporten är sken han upp.
– Jag känner en svensk journalist här i New York. Hon heter Eva och arbetar på New York Times. Men du skriver om jazz. Jag ska kolla in sidan imorgon, lovade trummisen och började ladda för andra set.

Om du åker till New York och vill se jazz så lär du hamna på antingen Harlem eller Greenwich Village. För undertecknad blev de det senare området denna gång. Här ligger klassiska Mezzrow, Smalls Jazzclub och legendariska Village Vanguard bara någon minut ifrån varandra och Blue Note, en annan av de absolut mest klassiska klubbarna där storheter som Miles Davies, Herbie Hancock och Charlie Parker spelat ligger två stenkast bort.

Det finns en gratistidning som heter Hothouse, New York´s Premier Jazz Guide och den utkommer en gång per månad. Se till att få tag på en sådan. Där finns rubbet. Den finns även som app.