Jag har skrivit om Jazzcup på Gothersgade 107 i centrala Köpenhamn tidigare. Då har det handlat om sköna gig. Ett sådant var jag på härom veckan när trummisen Snorre Kirk och hans Nytårskur 1 underhöll i ett fullsatt jazzhak. Innan spelningen satt jag dock och tog en kopp kaffe med Søren Friis, en av delägarna till den kombinerade skivaffären/caféet/konsertlokalen – Ett ställe som verkligen beskriver det danska ordet hygge perfekt.
Søren Friis och hans kompanjon Yngve Sandengen har varit delägare i Jazzcup i cirka 15 år men för cirka ett år sedan övertog de stället helt och hållet. Kombinationen av skivaffär och spelställe har dock funnits sedan 1999.
– Det började med att en skivaffär flyttade hit och öppnade ett café. Sedan började de så smått att arrangera konserter på eftermiddagarna. Och det är den traditionen som vi för vidare, säger Søren och förklarar konceptet.
– Vi arrangerar minst två eftermiddagskonserter i veckan. Det är ju ett bostadshus som vi har våra lokaler i, vilket såklart innebär att vi måste visa hänsyn till de som bor här. Men i och med att vi har konserterna på eftermiddagarna så har vi vänt något negativt till positivt.
Och visst är de mysiga, de där familjära eftermiddagskonserterna.
– Vi har besökare i alla åldrar men de flesta tillhör den äldre generationen. De som kommer hit på konsert hinner hit på konsert och sedan hem och äta kvällsmat.
Direkt när man kommer in möts man av bardisken och de två raderna av bord och stolar som står direkt framför det som kallas scen. Där är dock ingen upphöjning. Istället sitter de i publiken som är närmast musikerna bara en knapp meter ifrån. Ett par trappsteg upp ligger skivaffären och vid konserter flyttas skivhyllorna för att ge plats år rader med stolar.
– Vi säger att här är fullt när vi har sålt 80 biljetter. På sommaren kan vi ta in några till eftersom man inte har med sig tjocka vinterkläder, säger Søren och svarar på en fråga från en kund som letar efter en skiva med någon fransk violinist.
– Vi säljer massor av jazz på vinyl, såväl nya som begagnade, och CD-skivor. Vi har nog Skandinaviens största samling av CD-skivor.
Med tanke på hur litet Jazzcup är så slås jag av det faktum att en hel del kändisar har lirat där och som kommer regelbundet. Jag frågar hur de får det att gå ihop ekonomiskt.
– Vi har inte mycket ekonomiskt stöd. Vi brukar säga att stödet motsvarar vad en av musikerna kostar per konsert. Kostnaden idag ligger på cirka 2 500 kronor per musiker. Vi har också en låg entré, 120 (danska) kronor för icke medlemmar och 100 kronor för medlemmar. Sedan tjänar vi lite i baren. Vi har också personal som arbetar ideelt. Som Pia nere vid dörren. Och det är så vi får ihop det hela ekonomiskt.
En del pengar kommer även in genom en förening som är kopplad till butiken men som har medlemmar i hela Danmark (och minst en i Sverige – undertecknad)
– Den heter Jazzklubben. Medlemmarna får en tidning samt bra priser på skivor. Klubben har cirka 2000 medlemmar men såklart kommer ju inte alla hit. Medlemmarna bor i hela Danmark, säger Søren.
– Till och med från Bornholm, tjoar en av gästerna som var på plats tidigt för att få en bra sittplats, och som pekar på sig själv.
Många som kommer är stamkunder.
– Vårt ställe är ganska enkelt men våra gäster känner sig hemma här. Två timmar innan konserten börjar platserna längst fram börjar bli tagna. Vi har nämligen inga bordsreserveringar.
Repertoaren är en salig blandning av jazz men kanske inte det mest avantgardistiska. Musikerna på Jazzcup spelar allt från swing och framåt.
– Många musiker hör av sig och vill spela här och vi har en del som kommer regelbundet. Jesper Thilo, Snorre Kirk, Jan Harbeck, Christina von Bülow, Bob Rockwell och några till uppträder några gånger om året. Jacob Fischer är också mycket populär. Många musiker kommer också hit nästan dagligen och snackar över en kopp kaffe.
Under den tio dagar långa jazzfestivalen som hålls mitt på sommaren, avlöser konserterna varandra på Jazzcup.
– Då har vi två konserter om dagen tio dagar i rad. Det betyder att vi har 20 olika orkestrar varje festival. Då är har alltid fullt. Klockan 14 och 19 börjar banden spela. Det har vi tillstånd till av de boende. Och jag kan lova att de kommer gratis in, säger Søren och skrattar.
Klockan 15.30 samma eftermiddag som denna artikel presenteras, spelar ett av Sörens favoritband.
– Det är Bob Rockwell trio. De är mycket bra, säger han och tipsar om fler favoriter som underhåller i vinter och fram till vårkanten.
– Jag gillar även Frands Rifbjerg Quartet med Kasper Tranberg på trumpet. Ett annat favoritband är Jacob Christoffersen med svenske Peter Asplund på trumpet. Sen gillar jag Viktoria Holde Søndergaard som är en ung och helt ny vibrationist. Amati & Dorado Schmitt Qouintette är en återkommande belgisk zigensk grupp. De är mycket populära. Svenska musiker ser vi i Kjeld Lauritsen Kvartet med Mårten Lundgren på trumpet och Staffan William-Olsson på gitarr. Det är ett väldigt varierat program.
Du som läser dessa rader och får för dig att gå in från bruset på Gothersgade till hygget i Jazzcup lär träffa Pia Saaek i dörren.
– Jag och min, nu avlidne man, kom hit för 15 år sedan och vi ansvarade för bokningarna. I dörren har jag sedan stått i stort sett alltid sedan dess. Det är ett unikt ställe. Här är alla välkomna, säger hon och ler stort.
Och när du väl är inne och fått något gott i baren och bänkat dig så kan det hända att du för ett litet besök av en fyrbent söt liten varelse.
– Det är min hund Ruth. Hon trivs såväl med gästerna som musiken, avslutar Søren Friis.
Kolla in programmet till Jazzcup på https://livejazz.dk/ och skriv Jazzcup i sökrutan. Här hittar du säkert något härligt. Och varför inte köpa med sig en skiva eller två? Då gynnar du inte bara ett av Köpenhamns mysigaste ställe. Du bidrar också till att musikerna tjänar en slant.