Jan Lundgrens tips till YSJF

Av Kary Persson
maj 4, 2024

Den 31 juli och fem dagar fram firas den 15:e internationella jazzfestivalen i Ystad. Allt ifrån tämligen okända akter till storheter som Billy Cobham kommer att uppträda på tiotalet scener. Det blir totalt 37 konserter samt en YAzzparad och en inblåsning med Festival-Tornväktaren som i år är Gunhild Carling.

Jazzporten har tagit festivalens konstnärliga ledare Jan Lundgren på pulsen. Själv medverkar han i tre konserter under sommarens festival. Med gitarristen Yamandu Costa, i en ”Face to Face”-konsert med två Steinway, med pianistkollegan Lars Jansson samt i  avslutningskonserten / Ellingtonhyllningen på Charlottenlund.

Vilka spelningar, förutom dina egna, blir årets höjdpunkter?
– Det vet man aldrig innan…Det mest oväntade kan bli höjdpunkten. Naturligtvis läggs varje år lite extra fokus på vår Guest of Honor, i år blir det ingen mindre än Billy Cobham, säger Jan Lundgren.

Antalet riktigt etablerade artister är stort. Kan du tipsa om något eller några namn som inte är lika kända?
– Till exempel får Sarah McKenzie idag räknas som en riktigt stor profil inom den så kallade standardjazzen men hon är ju ännu inte lika känd som Diana Krall eller Stacey Kent, säger Jan Lundgren och ger ännu ett tips.
– En grupp som jag tror många kommer tycka är helt makalös är Sisoko-Segal-Parisien-Peirani, det kan bli årets största överraskning för många.

Next Jazz Generation (NJG)
Här kan även Jazzporten tipsa. På det mysiga caféet Hos Morten ges sex konserter med nästa generations svenska band på randen till internationell karriär. Intresset för banden är stort från både publik och recensenter. Dessutom är där fri entré. Vilka som spelar där kan du se nedan.

Årets festival är en dag längre än tidigare. Hur kan det komma sig?
– Vi firar 15-årsjubileum så vi satsar extra helt enkelt.

Har du några andra nyheter gällande festivalen i stort?
– Just extradagen på söndagen är vår stora nyhet i år. Tre konserter utomhus i fantastisk slottsmiljö vid Charlottenlunds Slott. Då kan man köpa en speciell dagsbiljett för detta.

Om du själv hade haft allt tid i världen. Vad skulle du inte missa?
– Jag försöker i största möjliga mån inte missa något. De dagar jag själv inte spelar går jag i princip på allt. Lite speciellt att ha två legendarer som Billy Cobham och Joao Bosco på plats. Båda är fortfarande i högform.

Massor av information om banden hittar du på Ystad Sweden Jazz Festivals hemsida. Där kan du även köpa biljetter.

Naturligtvis kommer Jazzporten att vara på plats.

Foto i toppen: Sören Vilks

Läs mer: