Billy Cobham till Ystad Sweden Jazz Festival

Av Kary Persson
februari 27, 2024

I år är det den 15:e gången som Ystad Sweden Jazzfestival går av stapeln och det firar man med att utöka festligheterna med en dag. Festivalen varar i hela fem dagar: onsdagen den 31 juli till och med söndagen den 4 augusti. Jag tänkte att jag skulle skriva om festivalen när programmet är spikat. Men så släppte arrangörerna några namn och nu kan jag inte hålla mig borta från tangenterna. Ystads jazzfestival håller alltid hög klass och det är svårt att jämföra år från år. Men klart är att 2024 blir en riktigt höjdare och en minnesvärd festival. Kolla här.

Först kom den fantastiska nyheten att den legendariske trummisen från Panama Billy Cobham med band gästar festivalen. När han går upp på scenen i Ystad har han fyllt 80 år. Respekt! Han ensam får mig att sätta mig på Pågatåget från Landskrona till Ystad, en resa på nästan två timmar enkel resa.

Sarah McKenzie. Foto: Kharen Hill

Jag försökte dock hålla mig borta från datorn men dagen efter kom fler namn och då kunde jag inte bärga mig. Eller vad sägs om Sarah McKenzie med band, de funkiga islänningarna i Mezzoforte, João Bosco Quartet från Rio de Janeiro, den spanska trumpetaren och vokalisten Alba Armengou med trio. Och jag får inte glömma ikonen Sylvia Vrethammar.

Andra artister som är klara är Bobby Medina, Mathias Heise Group, den internationella superkvartetten Sissko/Segal/Parisien/Peirani, J.D.Hive med bland annat violinisten Johannes Dickbauer, Siqueira Lima och Karl Olandersson Kvartett.

Dessutom gör Jan Lundgren, festivalens konstnärlige ledare, två konserter. En ”Face to Face”-konsert med Lars Jansson på varsin Steinway och den andra med den brasilianske gitarristen Yamandu Costa.

Festivalen planerade att fira sin Hedersambassadör Georg Riedel, som nyss fyllt 90 år.
– Det är en stor sorg för alla musikälskare att han lämnade jordelivet i söndags. Vi har ändå bestämt att genomföra den planerade konserten som nu blir en hyllning med bland annat Bohuslän Big Band och kända solister och sångare. Konserten är en av tre konserter som ges i Charlottenlunds slottspark den 4 augusti, skriver Itta Johnson, pressansvarig i ett mail.
– Vi hyllar också Putte Wickman som skulle ha fyllt 100 år i år tillsammans med Viktoria Tolstoy, Claes Crona med flera, skriver hon vidare.

Hon lovar också att fler namn kommer att släppas innan programmet är spikat. Frågan är hur mycket bättre det kan bli?

Som tidigare så kommer även programpunkterna JazzKidz och Yazzparad samt min personliga favorit Next Jazz Generation ätt köras. Det utlovas även jamsessions.

Konserterna ges runt om i Ystads historiska och vackra miljöer och kulturbyggnader. Söndagen den 4 augusti ges tre utomhuskonserter i Charlottenslunds slottspark, cirka 10 kilometer väster om Ystad.

Tider och spelplatser presenteras inom kort och biljetterna släpps preliminärt den 23 mars. Då gäller det att vara med på noterna om man ska ha bra platser till de hetaste spelningarna. Varför inte ta en semester om du bor en bit från Ystad?

Mer om festivalen när det närmar sig.

Följ festivalen på Ystad Sweden Jazz Festivals hemsida.

Fotot på Billy Cobham i toppen är taget av Anton Antonov.

Sylvia Vrethammar. Foto: Manfred Esser
Mezzoforte. Foto: Petur Fjeldsted