Buczek firade Jazzporten och Jazzdagen

Av Kary Persson
maj 1, 2024

Det var fullt hus på Matscenen i Landskrona när Jazzportens ettårsdag och Internationella Jazzdagen firades på valborgsmässoafton. För underhållningen stod Vivian Buczek och hon backades upp av Martin Sjöstedt på piano, Jesper Bodilsen på bas och Zoltan Csörsz på trummor. Det var alltså internationellt på flera plan.

Med inlevelse, glädje och känsla bjöd bandet på en lång rad pärlor, såväl från Vivian Buczeks egen repertoar som av storheter som Ella Fitzgerald, Burt Bacharach, Duke Ellington och inte minst av  Michel Legrand. Faktum är att musikerna filar på en ny platta med låtar av just Legrand.

Mest ös var det när bandet körde Bob Doroughs och Terrell Kirks Devil May Care och känsloladdat var den när Vivian sjöng Ellingtons Prelude to a Kiss, en låt hon brukade sjunga tillsammans med sin pappa som gick bort 2015.

En nyhet som presenterades under kväller var att det bildats en ny jazzförening – Jazz i Landskrona. Och det betyder att det firades trefalt till publikens förtjusning.

Nu blickar alltså Jazzporten fram emot ett nytt år i jazzens värld. Spelningar avlöser varandra och ett flertal skivor väntar att bli lyssnade på. Dessutom ligger ett par festivaler inplanerade. Det blir ett kul och jazzigt år. Noterbart att det bara var i Landskrona som Internationella jazzdagen firades officiellt i Sverige. Förhoppningsvis blir det  fler 2025.