Grattis till 40 jazziga år

Av Kary Persson
maj 11, 2024

I år fyller föreningen Jazz i Helsingborg 40 år. Det är en aktiv förening i den bemärkelsen att de varje år arrangerar ett stort antal jazzspelningar av högsta kvalitet. Och en sådan gick av stapeln måndagen den 6 maj. I samband med säsongsavslutningen firade föreningen sin 40-årsdag med att bjuda in Felix Tani Quartet feat. Jeff ”Tain” Watts.

Förutom Felix vid pianot och den smått legendariske trummisen Jeff ”Tain” Watts så lirade hemmasönerna Tomas och Daniel Franck med i bandet.
– Det är alltid lika kul att komma hem till Helsingborg och spela, sade Tomas Franck.

Jazz i Helsingborgs kassör Johan Winér har varit med i föreningen i 11 av de 40 åren. Han berättar om svunna tider då det fixats gig på andra platser än Dunkers.
– Vi har varit på många ställen under de 40 åren. Gamla HD-huset, The Tivoli, Röda Kvarn är bara några. Men störst var föreningen på 90-talet. Då hade föreningen en egen lokal på Långvinkelsbacken, en legendarisk jazzklubb. Där höll vi till under cirka 15 år och arrangerade flera spelningar i veckan fram till, ungefär millennieskiftet. Tyvärr ville sedan en ny hyresvärd ha en annan inriktning i lokalen och höjde hyran. Det slutade med att lokalen stod tom i flera år. Sorgligt, säger kassören.

Idag har föreningen strax under 150 medlemmar och det är ungefär så det har sett ur de senaste åren. Det har dock sett annorlunda ut.
– På det glada 90-talet när vi höll till på Långvinkelsbacken hade vi 1800 medlemmar, säger Johan Winér.

Han är dock inte allt för pessimistisk om framtiden.
– Den stora utmaningen är att få publiken som försvann efter pandemin att komma tillbaka plus att locka ny publik. Vi vill föryngra och tycker att vi har lyckats rätt så bra med det. Vi har ett väldigt blandat program inom den moderna jazzen.

Undertecknad kan bara hålla med. Det häftiga är att föreningen inte bara siktar på att fylla salongerna.
– Vi är ganska modiga. Vi kan ha inslag av frijazz och andra lite smalare akter. Detta blandar vi med bredare jazz som tilltalar många. Vi vill ha stor bredd.

Hur ser då höstsäsongen ut detta jubileumsår?
– Vi startar på Dunkers under pianofestivalen den 24 augusti med Jacob Karlzon som kommer att spela Gershwin. Sedan kommer en massa spännande akter och troligtvis avslutar vi i teatersalen på Dunkers med Paradise League som är lite mer upptempo och dansant.

Om du fick välja vilken arist i världen som helst som skulle komma?
– Stanley Clark hade varit en dröm, Sedan hade han fått bjuda med sig vilka medmusikanter han ville, säger Johan Winér och skrattar.

Vad finns det då att säga om spelningen som förgyllde den 6 maj?
Såklart var det fantastiskt. Jag har sett dom spela tidigare, bland annat på Jazzcup i Köpenhamn där de gjorde en bejublad högoktanig konsert. Då var det dock Antonio Hart på sax.

Spelningen på Dunkers gjorde ingen besviken. Det blev stående ovationer efter en fantastisk konsert som hade allt. Skönt sväng, härliga solon och utrymme för improvisationer. Kort och gott en spelning av högsta klass.

Nu ser vi fram emot en spännande höst. Tack Jazz i Helsingborg för ert mod och häftiga jazzupplevelser.