Världspianist gästade Landskrona

Av Kary Persson
september 26, 2016

På söndagseftermiddagen gästades Landskrona av en av världens mest eftertraktade pianister. Jacob Karlzon satt vid en flygel på Landskrona Församlingshem och bjöd på allt från Ravel och U2 till Wayne Shorter samt egenhändig bubblande material.

Jacob Karlzon är en flitig pianist. När han inte turnerar med sin trio eller kör solo så ackompanjerar han bland annat Victoria Tolstoy.
– Jag kommer precis från en spelning med henne i tyska Karlsruhe, sade han efter spelningen.
– Och sådana solonummer som idag blir vanligare och vanligare.

Spelningen började med klassisk musik av den franske tonsättaren Maurice Ravel. Sedan varvade han eget material med toner av Tears For Fears och U2. Avslutande ”ordinarie” låt var hans egen komposition Bubbles och som extranummer bjöd han på en egen tolkning av Wayne Shorters Iska.

Närmast väntar hårt arbete i studion då det är dags för skivsläpp i november.
– Det är jag, Dan Berglund och Robert Ikiz som släpper en skiva som heter Now. Vi ska även spela in en video på en av låtarna. Sedan är det turné i oktober och november som gäller, säger han och ler.

Svenska jazzpianister har gott renommé världen över. Jacob Karlzon funderar vad det kan bero på.
– Jag vet faktiskt inte. Men det har funnits pianon i många svenska hem. Anledningen är att traditionen av att tillverka pianon i Sverige har varit stor. Nordiska Pianofabriken är en och Malmsjö en annan, säger han och sneglar mot flygeln som han precis spelat på.
– För min egen del så var det min äldre syster som började spela och därmed fanns pianot där. Då började jag spela till andra plattor. Det har ju alltid funnits hjältar på instrumentet.

Att det under 60- 80-talet alltid fanns piano i skolornas musiksalar har också haft stor betydelse tror Jacob Karlzon.
– Det har det alldeles säkert. Piano är ju ett instrument både för solo och komp. Det är lätt att sätta sig ner att göra något.

Att svensk pianomusik har en tendens att vara sentimental är inget konstigt tycker Jacob Karlzon.
– Det märks i all typ av musik. Vi har ju ett stort folkmusikarv i Sverige. Man hör det även i band som Abba och Kent. Kent är ett bra exempel på att melankoli finns.