Unika jazzgig på Louisiana

Av Kary Persson
september 5, 2023

UPPDATERAD den 6 september klockan 19.10.
Nu, kära vänner av modern jazz. Här kommer mycket trevliga nyheter och en inte så trevlig.

En dryg mil söder om Helsingör på Själland ligger Humlebæk och i denna lilla stad ligger Louisiana Museum of Modern Art, eller kort och gott Louisiana. Här visas konst i absolut världsklass året runt. Men här kan man varje år även ta del av unika jazzspelningar och höstens program är ytterst spektakulärt och mycket spännande. Glädjande är att Jazzporten är med på noterna och bevakar.

Det är Niels Lan Doky International Jazz Collective som i samarbete med Louisiana presenterar tre unika och exklusiva jazzkonserter i höst. Den första äger rum fredagen den 6 oktober. Det är popikonen Prince´s trummis David ”Fingers” Haynes som tillsammans med den franska superbassisten  François Moutin, trumpetisten Peter Asplund från Sverige och Ken Linh Doky (DK) på flygel kör instrumentala jazztolkningar av Prince. Låtarna är utvalda av dansaren och sångerskan Mayte Garcia som var gift med Prince. Hon kommer även själv att stå på scenen.

En knapp månad senare var det inbokat för ännu en fantastisk konsert på Louisiana. Det var den ikoniska jazz/fusion-baslegenden Stanley Clarke och bandet N•4EVER som skulle stå på scenen. Clarke var med att forma den moderna jazzen i över fem decennier och tillsammans med Jaco Pastorius så är han nog den mest betydelsefulla basisten inom den moderna jazzen genom tiderna.

Men vid lunchtid på onsdagen den 6 september kom beskedet att konserten är inställd.
– Koncerten den 3 november har ställts in. Stanley Clarke har avbokat alla sina konserter i Europa under hösten. Konserten på Louisiana blir därmed framflyttad till en ännu inte bestämd datum, meddelar Lars Fenger, musikchef på Louisiana.

Stanley Clarke har tyvärr ställt in samtliga spelningar i Europa i höst.
Foto: Ondera Taka

Men det blir ända basspel i världsklass på Louisiana. Vi nämnde Jaco Pastorius tidigare och på det spåret fortsätter vi när det är dags för den andra och sista jazzkonserten i höst. Jaco Pastorius föddes i Norristown i Pennsylvania den 1 december 1951. Han var dock bara 36 år gammal när han den 21 september 1987 tragiskt avled efter att ha legat i koma i tio dagar.

Felix Pastorius.
Foto: Hartmut Springer

Fredagen den 1 december i år skulle han alltså fyllt 72 år och detta kommer att firas på Louisiana. Det kommer att bjudas på en spektakulär spelning under ledning av hans son Felix Pastorius, en världsmusiker och basvirtuos precis som sin pappa. Med sig på scenen har han den legendariska trummisen Lenny White som, förutom att han spelat med Chick Coreas supergrupp Return To Forever, spelade trummor på Jaco Pastorius debutalbum, Jaco, 1976.

På scenen står även ungraren Gabor Bolla på tenorsax samt en ännu inte presenterad pianist och keyboardspelare.

Mycket bättre än så här blir det inte i höst. Absolut världsklass rakt igenom och detta på ett konstmuseum som tillhör världens mest kända för sin moderna konst.
Ska du på någon av konserterna? Eller allihop? Kom i tid så att du hinner med konsten. Du kommer inte att ångra dig.

Längst ner hittar du länkar till mer info och biljettköp.

Lenny White.
Foto: Zuhal Kocan

Här köper du biljetter till konserterna.

6 oktober – JAZZ/TAKE ON PRINCE

3 november – STANLEY CLARKE 4EVER QUARTET – INSTÄLLD

1 december – JACO PASTORIUS BIRTHDAY CELEBRATION