Traditionellt och experimentellt

Av Kary Persson
juli 6, 2024

Joel Haag är inte en helt vanlig jazzgitarrist som är bandledare. Många som är både och har ofta är tongivande och gitarrsolon varvas med häftiga riff. Men så är det inte med den gode Joel. Han är en ganska lågmäld gitarrist utan att vara mindre bra än andra. Det blir väldigt tydligt på den senaste skivan, hans andra under eget namn, som kom ut tidigare i våras. Bistro heter den.

Och det är en kul skiva att lyssna på. Flera gånger kommer jag på mig själv med att knäppa med fingrarna till titelspåret som också inleder skivan. Och det kan ju bero på det taktfasta. I brevet han skickade med skivan skriver han att titelspåret är inspirerat av de många tågresor han gjort med bandet, där det inte brukar dröja länge innan gruppens medlemmar infinner sig i bistron för en härlig kopp kaffe.

Foto: Lars Åsling

Den Göteborgsbaserade gitarristen presenterar nyskriven, djärv jazzmusik med inslag av frijazz, konstmusik och fri improvisation på bolaget Varva Records. Sedan debuten Six Feet Apart (Amp Music & Records, 2021) har bandet utökats från trio till kvintett med fokus på starka melodier, intensiva solon och kollektiva improvisationer. Kompositionerna är skriva av Joel Haag och med underfundiga titlar som rymmer både humor och allvar gestaltar musikerna små historier för lyssnaren att beröras och roas av.
Jag vet inte varför men det finns tillfällen när jag lyssnar på skivan och kommer att tänka på Pippi Långstrump, den där musiken de brukar spela när hon lyfter hästar eller dörrar med sjömansbesättning på? Kanske är det bara jag som gör den kopplingen – men kul är den.

Bandets medlemmar är alla verksamma på den svenska jazzscenen och kan höras i många band som Beloveds, Svenska folkjazzkvartetten, Björn Petersson Kvartett, Westlin Tontin och otaliga improvisationsgrupper. Det roliga är här att klarinetten, som för en allt mer tynande tillvaro i jazzen får en framträdande roll i vissa låtar. Kul även det. Och visst är det häftigt med blås, träblås.

  • Joel Haag – gitarr
  • Adrian Åsling Sellius – altsaxofon, klarinett, basklarinett, flöjt
  • Pelle Westlin – tenorsaxofon, klarinett
  • Björn Petersson – kontrabas
  • Anton Jonsson – trummor

Som vanligt uppmanar jag er kära läsare att inte bara lyssna på skivan på Spotify eller någon annan streamingtjänst. Köp skivan! Den är värd varenda krona!

Foto: Lars Åsling