Super med Supergruppen

Av Kary Persson
oktober 27, 2022

Ett helt knippe världsstjärnor hade världspremiär på Mejeriets scen på torsdagen och att ledaren Niels Lan Doky valt att kalla konstellationen Jazz/Takes Soupergroup är inget märkvärdigt. Eller vad sägs om musiker som Darryl Jones, Harvey Mason och Bill Evans förutom Niels själv? De har tidigare spelat med Rolling Stones, Herbie Hancock, Miles Davis, Sting, Madonna, John McLaughlin, Chick Corea med flera.

Det roliga med denna spelning var att musikerna tog sig an låtar av helt andra genrer och spelade dessa i jazztappning. Att tillexempel få höra en jazzig vesion av Nirvanas ”Smells like teen spirit” var en av många höjdare. Framför allt utmärkte sig Darryl Jones (som anlitas av Rolling Stones när det ska turneras) med sitt melodiösa basspel.

Han och Harvey Masons trumspel låg som en matta under hela konserten på vilken supersolisterna Bill Evans och Niels Lan Doky, emellanåt smög sig fram på och emellanåt körde för fullt på. En mer sammansvetsad Supergrupp som normalt inte spelar tillsammans är svår att få.

Förutom låten med Nirvana så blandades egna kompositioner med bland annat låtar av Neil Young, Soundgarden, Seal och Sting. Konsertens höjdpunkt var dock, enligt undertecknad när de spelade Patti Smiths ”Dancing barefoot” som extranummer. En fantastisk tolkning.