Stockholm redo för Jazzfestivalen

Av Kary Persson
september 19, 2023

Fredagen den 13 oktober drar Stockholm Jazzfestival igång.  Det blir 288 gig på 80 scener under tio dagar och från arrangörshåll hoppas man på publikrekord.
– 2022 besökte 24 252 personer festivalen men i år siktar vi på över 30 000, säger marknadschef Sara Asplund.

Redan klockan 20.00 på premiärdagen är det, enligt undertecknad, dags för festivalens absoluta höjdpunkt på Filadelfia Convention Center. Det är nämligen 30 år sedan ett av de viktigaste och mest inflytelserika banden inom svensk och europeisk jazz – Esbjörn Svensson Trio bildades.

Den bottenlösa sorgen efter Esbjörns bortgång 2008 satt i länge (och sitter säkert kvar) i vännerna Magnus Öström och Dan Berglund, med vilka den dynamiske pianisten erövrade världen.
Nu kommer de två att tillsammans med Magnus Lindgren på saxofon, Ulf Wakenius på gitarr, Joel Lyssarides på piano och Verneri Pohjola på trumpet att bjuda på en hyllning till Esbjörn Svensson, ett gig som kommer att gå till historien.
– Trots att det är femton år sedan e.s.t tystnade tvärt, i och med Esbjörn Svenssons tragiska bortgång, har intresset för bandet aldrig avtagit. Det är med stor glädje och en stor portion vemod vi bjuder in Magnus och Dan tillsammans med några av svensk jazz allra främsta musiker att fira bandets 30 års-dag, säger Eric Birath, festivalchef för Stockholm Jazz Festival.

e.s.t. Foto: Joerg Grosse Geldermann (även bilden i toppen)

Festivalen startades av nöjesentreprenören Bosse Stenhammar 1980 och huserade under 31 år nedanför Moderna museet på Skeppsholmen. Stockholm Jazz Festival drivs sedan 2009 av Stockholm International Jazz & Blues Festival AB. Bolaget uppdrar genom ett samarbetsavtal till Fasching att svara för genomförandet av festivalen. Festivalen fungerar som en paraplyorganisation för ett 50-tal deltagande jazzklubbar i och runt Stockholm.

Årets fest blir den tolfte sedan den 2012 flyttade inomhus och förlades till hösten. Och vilken fest det blir. Vi har redan skrivit om hyllningskonserten till Esbjörn. Här kommer några fler guldkorn.
På lördagen den 14 oktober kan man bland mycket annat se Amanda Ginsburg och Andy Fite på Kafé Källtorp. Och de som tar sig till Eric Ericsonhallen klockan 20 bjuds på en unik konsert då munspelsvirtuosen Filip Jers möter Rigmor Gustafsson, uppbackade av Carl Bagge Trio.

Amanda Ginsburg spelar med Andy Fite den 14 oktober.

Ni som följer Jazzporten vet att undertecknad är glad för att lyfta de som är på väg och inget undantag görs idag. Lördagen den 14 oktober bjuds besökarna på Caféscenen och Teaterscenen på Kulturhuset Fanfaren på en kväll med unga jazztalanger. Another Group är en genreöverskridande vokalensemble bestående av före detta kulturskoleelever under ledning av Marie Egnell. De har musicerat ihop i 10 år och sjunger och spelar allt ifrån klassiska körstycken och folkvisor till pop och svängiga jazzarrangemang. Kvällen innehåller också nya spännande konstellationer mellan Kulturskolans elever och pedagoger, oväntade tolkningar och möten mellan olika åldrar och stilar.

Vi måste ju även tipsa om att Jazzportens medarbetare Rickard Malmsten kommer att uppträda fem gånger under årets festival. Ni kan bland annat höra hans Nya Vocal Project med eminenta Jakob Sollevi på sång, Maria Kvist på piano/sång, Rickard Malmsten på bas och Johan Kolsut på trummor den 17 Oktober på anrika Engelen i Gamla Stan.

Rickard Malmsten. Foto: Pressbild

Här är fler tips på fantastiska gig. Brandee Younger, acid-jazz-stjärnorna Incognito, Georg Riedel med sitt nya projekt Jiddischland, norska trumslagaren Gard Nilssens nordiska all-star-band Supersonic Orchestra, Sverigefavoriten Avishai Cohen trio och glödheta altsaxofonisten Lakecia Benjamin direkt från Washington Heights är andra guldkorn. Och Oddjob såklart. Den galne basisten MonoNeon… Och Daniel Karlsson trio… ja, såhär kan undertecknad fortsätta länge, länge.
– Svåra tider kräver bra musik och vi kommer göra vårt yttersta för att leverera ett program som är fullt av nya härliga bekantskaper och en del kära återseenden. Festivalen vill vara något av ett tvärsnitt av den samtida jazzscenen – visa upp globala trender inom den internationella jazzen samtidigt som vi står tryggt i traditionen, säger festivalchef Eric Birath.

Oddjob spelar bland annat på Kulturhuset söndagen den 15 oktober. Foto: Per Kristiansen

En annan sak som gläder är att hela 47 spelningar är gratis vilket innebär att ALLA som befinner sig i Stockholm den 13 till 22 oktober kan njuta av jazz.

Här hittar du hela det digra programmet.

Förhoppningarna är stora att Jazzporten kan få en eller ett par uppföljare efter festivalen. Kanske rent av just du vill skriva några rader? Tveka inte att maila till kary@jazzporten.se.

Avishai Cohen uppträder med sin trio i Berwaldhallen söndagen den 22 oktober. Foto: Andreas terlaak.
Tonbruket kan man se på Folkoperan måndagen den 16 oktober.
Daniel Karlsson Trio kan man se i Kulturhuset Stadsteatern onsdagen den 18 oktober: Foto: Johan Bergmark
Malik är ett band med framtiden för sig och de kan du se i Källarbyn söndagen den 22 oktober. Bilden är tagen på Ystad Jazzfestival där de gjorde ett bejublat framträdande. 
Måndagen den 16 oktober kan du se MonoNeon, den förmodligen galnaste av alla, på Kulturhuset. Foto: Selfie