Sommarjazz på Mejeriets terrass

Av Kary Persson
maj 28, 2023

På Mejeriet i Lund spelas det ofta jazz på flera scener. En av dessa finns på Mejeriets terrass. Under sex sommarkvällar bjuds det på ett varierat utbud av jazz, såväl från Sverige som utlandet. Du kan under dessa kvällar även passa på att njuta av god mat och dryck. Konserterna presenteras med stöd av Musik i Syd.

Jazzterrassen öppnar klockan 18:00 och spelningarna börjar två timmar senare.
Här följer sommarens program. Samt information som jag hämtat från Mejeriets sida där du även kan boka biljetter.

14 juli
Sahra da Silva Quartet (DK)

Soul, blues- och jazzsångerska från Danmark, av recensenter benämnd ”ren powerhouse”. En artist som perfekt balanserar i skottfältet mellan soul, jazz, blues och americana och därmed en perfekt start på sommarens Jazzterrasser. På den Köpenhamnska bluesscenen är Sahra ett etablerat namn och vi gläder oss till att, på mångas begäran, presentera henne i Lund

21 juli
Caroline Bugala & Alice Carreri Kvartet
(DK)

En helt unik konstellation på den nordiska jazzscenen. Franska violinisten Bugala har stormat in på Köpenhamns spelställen och lämnat en hänförd publik efter sig. Hon behärskar de flesta stilar och ikväll blir det fråga om både amerikansk och europeisk jazz, med avstickare till latinamerikansk musik. Alice Carreri älskar Nancy Wilson, Ella Fitzgerald och 60-talets europeiska vokalister. God smak och samtidigt ett eget uttryck har gjort henne till en mycket populär artist över hela kontinenten.För den feta uppbackningen står orgelfantomen Kjeld Lauritsen och ursvängige Andreas Svendsen på trummor.

28 juli
Konkarong
(Foto: Sussa Stubbergaard)

Minns den galna sommarkvällen för två år sedan med Sofi Hellborg och bandet? Nu är de tillbaka, med nytt album och nya låtar och med samma högoktaniga energi.Sydsvenskan: ”Gillar man Weather Report och västafrikanskt gung ligger man bra till för att uppskatta Konkarong”.

Sofi Hellborg – saxofoner, sång
Robert Tjäderkvist – piano
Magnus Lindeberg – gitarr
David Andersson – bas
Salieu Dibba – percussion
Frank ”Frallan” Nilsson – trummor

4 augusti
El Perito Quatro
(DK/ES)

Den dansk-spanska förenar olika former av musik från den spansktalande världen på ett alldeles eget vis. Vi får höra eldig flamenco, rumba, kubansk ”son” kryddat med lite jazz. Passande musik en varm kväll i början av augusti.

Emilio ‘El Perito’ Labarca Ulises Arp – sång, cajón, percussion
Lasse Garcia Grøftehauge Jensen – flamencogitarr och cubansk trés
Anders Eskesen Keiding: piano

11 augusti
Kira Martini Kvintet
(DK)

En av våra största succéer på senare tid är oemotståndliga sångerska Kira och hennes samspelta orkester. Med en scennärvaro som få och en alldeles unik röst – på en gång stark och smeksam – fångar hon in lyssnaren och förmedlar starka känslor av helt eget snitt.

Kira Martini – sång
Jakob Dinesen – sax
Mads Søndergaard – keys
Joel Illerhag – bas
Morten Ærø – trummor

18 augusti
Orchestra Six

Sommarens terrasskonserter avslutas med rejält sväng och stor spelglädje. Allt serverat av den här sextetten, som får oss att minnas New Yorks jazzklubbar för ett antal decennier sedan.

Lars Søberg Andersen – trumpet
Inge Peterson Lindbäck – saxofon
Ola Åkerman – trombon
Robert Tjäderkvist – piano
Göran Schelin – bas
Lars Beijbom – trummor

Foto på Konkarong: Sussa Stubbergaard