Skön kväll på Fasching

Av Christer Åkerlundh
mars 7, 2024

Ett par gånger varje år upplåter jazzklubben Fasching i Stockholm sin scen åt unga människor som utbildar sig till jazzmusiker. Jazzlab kallas kvällarna. De kvällarna brukar avslutas med jam. Jag var med på en sådan kväll för några dagar sedan. Jag gick dit utan att ha högt ställda förväntningar. Kvällen blev en positiv överraskning. Så positiv att det här kommer jag absolut göra om.

Efter en god soppmiddag med min hustru och fyra vänner klev Fabian Deschler Stockholm Quartet upp på den lilla scenen i den svarta lokalen. De fyra har studerat (eller gör det fortfarande?) på jazzlinjen på Kungliga Musikhögskolan, KMH.
Fabian är tysk och spelar saxofon och klarinett. Övriga i kvartetten var David Stener på piano, Olle Lannér Risenfors på bas och Filip Öhman på trummor.
Hela konserten utgjordes av Fabians egna kompositioner, som gruppen utvecklar och formar tillsammans. Allt från fina ballader till väldigt fria improvisationer.

Sedan blev det dags för byte på scenen. In kom Schillberg Quartet, även de från KMH. De bjöd på riktigt vassa Coltranetolkningar, bland annat från den legendariska plattan Love Supreme. Mycket energi i de solona! Imponerande, minst sagt.
Kvartetten består av Isac Schillberg på sopransax, Milos Lindgren på piano, Anton Berndts på kontrabas och Richard Andersson Rasheed på trummor.

Kvällen avslutades med jam. En strid ström av spelsugna unga musiker konkurrerade om en plats på scenen. Det var en trombonist, flera på gitarr, en saxofonist, en ung sångerska med fin röst, med flera.

Från svartvita foton på väggarna blickade jazzeliten från flera decennier ned på de unga musikerna. I publiken satt till övervägande delen personer som var jämnåriga med dem på scenen – studiekamrater kan jag tänka mig. En mycket fin och klok gest från Fasching att ge den kommande musikergenerationen lite scenvana och möjlighet att testa egna kompositioner, eller egna tolkningar av jazzstandards, på en levande publik. Kanske blir några av dem jag och mitt sällskap såg den här kvällen framtidens jazzstjärnor.

Vem vet?

På bilden i toppen ser vi Schillberg Quartet med Isac Schiller på sax, Milos Lindegren piano, Anton Berndts kontrabas och Richard Andersson trummor.

Text och foto: Christer Åkerlundh

David Stener (piano) och Fabian Deschler (sax)
Olle Lannér Risenfors (bas) och Filip Öhman (trummor)