Schaffer – en ikon i svenskt musikliv

Av Kary Persson
december 8, 2021

Alla biljetter till söndagens konsert med Janne Schaffer i Sofia Albertina kyrka sålde slut i ett nafs. Och ingen som var på plats blev besvikna. Roliga anekdoter varvades med allvarliga och allt blandades med musik från då och nu. Ibland var det så tyst att man kunde höra en knappnål falla, andra stunder ekade skratten i Sofia Albertina. Janne Schaffer blandade och gav. Han berättade om sin vänskap och sitt arbete med Ted Gärdestad och Björn J:son Lindh med flera. Allt detta varvades med rockiga tongångar, himmelskt gitarrspel och psalmer.

Det blev ganska mycket av Schaffers egna låtar i Sofia Albertina.
– Norrland gillar jag mycket själv. Och så spelar jag Björn J:son Lindhs Brusa Högre Lilla Å och Härifrån Till Evigheten som jag varit med att spela in. Björn J:son Lindh var en otrolig kompositör, säger Janne Schaffer.

De avslutande stående ovationerna kom efter att pianisten och organisten i Landskrona Församling, Bengt Wittje sprungit från instrumenten vid altartavlan upp till kyrkans orgel för att ackompanjera Janne Schaffer i kvällens sista låt.
– Det var en härlig spelning inför en fullsatt kyrka. Jag vill rikta ett stort tack till alla som kom för att lyssna. Ett stort tack också till Bengt Wittje. Han är fantastisk, säger gitarristen.

Två karriärer
Landskrona Direkt träffade den legendariske gitarristen över en kopp kaffe några timmar innan spelningen. Och han snackade glatt om sitt långa liv som musiker.
– Jag började som yrkesmusiker 1970, säger han och berättar om sina två karriärer.
– Jag har dels jobbat som studiomusiker, dels har jag skrivit och spelat egen musik.

Han var dock mycket aktiv redan på 60-talet då han spelade med flera orkestrar. Den mest berömda var Sleepstones som några gånger låg på Sveriges topplistor. Sleepstones var bland annat förband till Cliff Richard på Chinateatern i Stockholm och Pink Floyd på Gyllene Cirkeln på Sveavägen.
– Killarna i Pink Floyd lånade våra grejer. Syd Barrett lånade min förstärkare. Det var ju innan David Gilmour ersatte Barrett, minns Schaffer med ett leende.

Tidigt var han dock mycket anlitad som studiomusiker. Att stå på scen i andras band än egna är något som Schaffer inte gjort på länge.
– Den sista turnén jag gjorde som ackompanjerande musiker var 1972. Det var med Jerry Williams och han hade en sidekick som heter Tomas Ledin. Anledningen till att jag var med där var att jag lirat på deras skivor. Jag var faktiskt med på Tomas Ledins två första skivor. Jag är bland annat med på ”I Natt Är Jag Din”.

Andra, vars skivor han var med på var exempelvis Abba och Ted Gärdestad. Detta var i samma veva som Schaffers debutalbum släpptes.
– Jag toppade svenska listor i sex veckor och låg före både Abba och Ted Gärdestad. Jag gjorde dock klart för Abba att jag gärna spelade in med dom även fortsättningsvis.

Janne Schaffer betonar dock skillnaden på musikstilarna när det begav sig.
– Min egen platta var inte kommersiell på samma vis som deras. Den var ganska experimentell, lite grann åt fusion, säger gitarristen.
– Jag spelar inte den musiken idag.

– Det är både kul och lärorikt att spela på andras plattor. Benny Anderssons är kul att spela in. Det är en kreativ process. Det var samma med Gärdestad. Det var jättekul att spela in med honom. I hans fall arrangerade jag en hel del komp också.

Detta arrangerande har han haft stor nytta av.
– Det har jag tagit till mig när jag skriver musik till Electric Banana Band.

Schaffer kommer direkt från Stockholmspremiären med Electric Banana Band på lördagen.
– Det var helt fantastiskt. Det är så kul att få ha skrivit den musiken och fått jobba ihop med Lasse Åberg. Han skriver väldigt roliga texter.

Vad lyssnar du själv på?
– En skiva som jag alltid lyssnat på är Pet Sounds med, jag säger Brian Wilson, fast det står Beach Boys på skivan. Det är han som står för kompositionerna. Den tycker jag är fantastisk. Jag tycker om hans sätt att skriva och harmonisera och jag gillar körstämmor. Sedan gillar jag Pat Metheny också. Och Jeff Beck. Jag gillar han sätt att spela.

Stod nära Ted Gärdestad
Schaffers samarbete med Ted Gärdestad varade under hela Gärdestads karriär.
– Ted var en sådan som skrev musik som var lätt att lyssna på. Melodin måste fånga upp lyssnaren. Sen kan man hitta ackordföljder som är lite olika. På hans sista skiva hade han samma ackordföljder fast olika melodislingor. Det finns en låt på den skivan som är genialisk. En låt som heter Tid Faller Hårt. Den har bra text också. Den handlar om att han inte mår så bra. Han sjunger ihop med Marie Bergman. Den har samma ackordföljd men två olika melodier som möts på slutet. Och går omlott med varandra.

Att Janne Schaffer spelat med så många musiker gör att han känner sig hemma på de flesta scener. Han berättar om schemat för Skåne.
– För en vecka sedan spelade jag med ett storband på Lunds stadsteater. Sedan spelar jag i Sofia Albertina kyrka i Landskrona ikväll. Den 18 december kör vi familjemusikalen Trazan & Banarne – Banankontakt på Malmö Live. Sedan har vi den 18 mars. Då spelar jag med mitt eget band på Dunkers i Helsingborg. Där kan jag köra mina egna låtar, typ Halkans Affair. Det kan jag knappast göra här, säger han och skrattar.
– Och så blir det ett medley med Abba och Ted Gärdestad.

Schaffer hyllar och minns Leif Strand
– Jag kommer även att spela en låt av kompositören och arrangören Leif Strand som jag jobbat mycket med. Det är sorgligt. Han gick bort nu den 1 december. Han arrangerade en psalm, En Ros Utsprungen, Den passar bra eftersom det är en julpsalm. Det är ett speciellt arrangemang som vi spelar till Leif Strands minne. Vi gjorde så mycket tillsammans. Han var en mästare på kör.

Trots att Janne Schaffer fyllde 76 år den 24 september så anser han att han inte nått sin höjdpunkt på karriären.
– Min karriär är lite som en berg- och dalbana, säger han och skrattar.
– Jag känner mig dock i bra form. Jag har mycket kraft kvar och jag utvecklas hela tiden. Jag har lust och passion. Även fast jag har blivit lite äldre så känner jag att jag blir bättre och bättre. Det går långsamt uppåt hela tiden. Det visar sig också genom att folk kommer på spelningarna.

Han förtydligar.
– Jag spelade med en symfoniorkester för ett par månader sedan och det var som att surfa på vågor. Jag har helt enkelt lärt mig mer. Jag kan utnyttja potentialen mer, kan spela rocklåtar med glimten i ögat och få allvarliga ballader att bli tydliga. Jag når ut lite bättre nu. Jag tröttnar inte. Just att stå på scenen med så många olika musiker är lika kul som nyttigt.
– Att variera musiken är ett bra sätt att hålla sig vital. Det finns inte en konsert som är den andra lik. Vill man höra mer av Janne Schaffer, såväl musikaliskt som att ta del av hans liv så föreslås att köpa biljetter till spelningen på Dunkers i Helsingborg den 18 mars.
– På Dunkers kommer jag att spela låtar som jag spelade in med musiker i Hollywood, bland annat med killarna i Toto 1977. Då måste jag ha ett jättebra band och jag måste öva mycket för att vara i toppform.

Han har också en eminent hemsida där det finns massor av läsning för den intresserade.