Populärt med jazzig filmmusik

Av Kary Persson
september 15, 2023

Det var nästan lapp på lucka när Mårten Lundgren bjöd in till en musikalisk resa genom filmens värld tillsammans med sångerskan Mimi Terris, Zier Romme Larsen på piano, Ida Hvid på bas och Jakob Lindberg bakom trummorna i Landskrona på onsdagen.

Mårten Lundgren visade med all önskvärd tydlighet sitt intresse för film med humor, finess och jazz. Anekdoterna om filmer och skådespelare var härliga.
– Jag är väl ganska nördig, säger han och skrattar.

Det bjöds på en hel rad pärlor, framför allt från 1940- och 1950-talet. Han berättade om skådespelare som Cary Grant, Judy Garland och en ung Paul Newman bara för att nämna några. Och låtarna som de tajta musikerna spelade var enligt Mårten Lundgren i de flesta fall bättre än filmerna.

Mimi Terris sjöng med känsla.

Efter tre låtar med kvartetten i första set kom även skönsjungande Mimi Terris upp på scen och satte ett djup i sången. Hennes känsliga röst passade perfekt.

Bäst blev det dock enligt undertecknad när tempot skruvades upp. Att tillexempel höra Stjärnornas Krig i bebop-version var kul.

Mårten Lundgren har varit i Landskrona ett flertal gånger tidigare och uppträtt på Jazzhouse Landskrona.
– Jag har varit här med min kvartett, utan Mimi då, och spelat storbandsjazz.

Egentligen var det meningen att Cornelia Nilsson skulle suttit bakom trummorna.
– Hon kunde tyvärr inte idag. Hon ersattes av Jakob Lindberg och han är väl så bra. Vi har spelat ihop flera gånger tidigare.

Mårten Lundgren är en riktigt filmnörd. Detta bevisade han på onsdagens jazzcafé i Landskrona.

Vi pratar en del om filmmusiken genom tiderna och Mårten Lundgren gillar de äldre filmerna bäst. Avslutningsvis bad jag honom kora världens bästa filmlåt.
– Oj, det var svårt. Men den andra låten vi spelade idag, The high and mighty från 1954, är oerhört tjusig. Det var nog den första riktiga katastroffilmen, en film med John Wayne i huvudrollen. Visste du att John Wayne var den första manliga skådespelaren som gjorde en ansiktslyftning. Han opererade sina ögonlock, avslutar filmnörden Mårten Lundgren.

En stor eloge till musikerna som var oerhört skickliga och improvisationerna i låtarna var den största behållningen tillsammans med stämningen.

Nästa jazzcafé i Landskrona är den 11 oktober då kontrabasisten och cellisten Svante Söderqvist och hans trio med all sannolikhet kommer att bjuda på musik från skivan The Rocket som släpps i höst. Försäkra dig om en biljett redan nu.

Ida Hvid på bas.
Zier Romme Larsen på piano
Jakob Lindberg på trummor.
Stämningen på teaterrestaurangen Matscenen är alltid god. Precis som maten som serveras.