Kjetil Husebö. Han är kanske inte den mest kända norska musikern men utan tvekan en av de mest spännande. Häromdagen släppte han en dubbel-CD som definitivt kommer att till höra årets platta i undertecknads lista när detta år är slut. Piano Transformed – Interspace är inget annat än en blixtrande vackert mästerverk. Tio poäng av tio.
Jag upptäckte Kjetil Husebö av en slump. Jag har sedan länge lyssnat på det mesta som hans landsmän Arve Henriksen och Eivind Aarset släppt. Och förra året var dessa två eminenta och spännande musiker med på en skiva med just Kjetil Husebö. Skivan heter Emerging Narratives och det är även den en solklar tiopoängare.

Piano Transformed – Interspace skiljer sig dock en hel del från Emerging Narratives. Här är allt från abstrakt musik till himmelskt vackert pianospel åt ambienthållet. Gemensamt för de 18 låtarna på dubbel-CD:n är att han experimenterar med elektronik vilket skapar en spänning mellan låtarna som jag sällan hört på en skiva.
Plattan är egentligen en uppföljare.
– 2017 släppte jag Piano Transformed och tre år senare släppte jag en liveskiva, Live at Nasjonal Jazzscene och denna som jag släppt nu är en vidareutveckling av dessa, säger Kjetil Husebö.
Att sätta honom i ett musikaliskt fack är svårt då han rör sig i tonvärldar som svävar mellan olika genrer.
– De som gillar jazz tycker nog att jag spelar mer elektronisk musik och de som gillar det elektroniska tycker kanske att det är mer åt jazzhållet, funderar Husebö.
– Men jag går min egen väg och jag är inte rädd för att prova på nytt.
För undertecknat kan det kallas vad fasen som helst. Det är extremt vackert och tankeväckande.

Lyssnar man på alla hans verk sedan debuten Sub Luna 2003 – det är en hel del – så förstår man att han har en bred musikalisk bakgrund.
– Jag har varit intresserad av musik ända sedan jag gick i förskolan. Men jag läste dock idéhistoria efter skolan. Musiken har dock alltid varit där. Jag lyssnade mycket på pop och synth och spelade då också. Sedan kom jag mer in på jazzen genom att lyssna på musiker som Arild Andersen, Jan Garbarek och Terje Rypdahl. Men jag spelade även klassisk musik, säger Kjetil Husebö.
Han berättar hur det kan komma sig att han har så mycket elektronik tillsammans med sitt spel på pianot.
– Det kan bli lite tråkigt att bara spela piano. Och därför började jag med livesampling och elektronik. Och så är det på skivan. Det är både abstrakt och melodiskt – hela spektret. Det soniska ljudet är mycket viktigt. Det skapar såväl rymd som stämning.
Tanken var först att det skulle bli en vanlig CD.
– Jag spelade in allt i maj 2024 men när jag lyssnade och skulle ta ut låtar så blev det plötsligt svårt. Du vet – det där med ”kill yopur darlings”, säger Husebö och skrattar.
– Så då fick det bli en dubbel-CD. Och det är därför det inte kunde bli någon vinyl. Den är för lång och dessutom är det väldigt dyrt.

Och för de som gillar ambient så kommer det goda nyheter här.
– Ja, jag ska släppa två skivor till senare i höst och de är mer åt ambienthållet, lovar Kjetil Husebö.
Det är dock en senare fråga. I skrivande stund fylls musikrummet som jag sitter och skriver i med massor av improvisation. Det är abstrakt varvat med de vackra. Att gå genom de 18 låtarna låter jag medvetet bli. Jag vill inte lägga några värderingar till dig, kära läsare, mer än att skivan är ett absolut måste om man vill ta en resa i musiken underbara universum.
Jag vill avsluta med en uppmaning som ni fått förr. Musiker som Kjetil Husebö kommer ni aldrig att se på några gigantiska arenor eller höra på någon glättig reklamfinansierad radiokanal. Skivan kommer inte heller att ligga på några stora kommersiella hitlistor. Denna skiva han nämligen något mer. Mycket mer.
Köp skivan för att den är så jäkla bra. Dessutom stöder du genom ditt skivköp Kjetil Husebö och bidrar då också till att vi får höra mer av denna mästare.
Till Kjetil!
Tack! Jag hoppas verkligen att vi får se dig på en scen inom kort.
Foto i toppen: Rein Borgen
Här är en livevideo från en spelning i Oslo 2019 då Kjetil Husebö framför sitt verk Dualis