Ödåkra Jazzfestival – Något att se fram emot

Av Kary Persson
juni 9, 2024

Utanför Helsingborg ligger Ödåkra. Och i Ödåkra ligger ”Spritan”. Och på spritan är det jazz som gäller den 16-17 augusti då det är dags för den fjärde upplagan av Ödåkra Jazzfestival.

Här är mysfaktorn hög. Musikerna blandar sig med publiken när de inte står på någon av de två scenerna och stämningen är på topp. Och som alltid är det många eldsjälar som får en festival att fungera och en av dessa är grundare och musikanten Björn Ingelstam. Det är genom hans oerhört breda kontaktnät som musiker från hela världen dras till det lilla samhället.
– Ja, det är en fantastiskt blandning av musiker som kommer, säger Björn Ingelstam.

 På fredagen den 7 juni släpptes programmet och festivalen inleds med Sven Erik Lundeqvist Group som står på den lilla mysiga Bryggeriscenen klockan 14 fredagen den 16 augusti. Bandet ä närmast att betrakta som festivalens husband.
– Ja, de har varit med hela resan och backar ofta upp andra musiker som kommer. Men på premiären blir de i sin tur uppbackade – av mig, säger Björn Ingelstam och skrattar.

Sven Erik ”Svenpa” Lundeqvist Group inledde festivalen 2023 och gör så även 2024.

Därefter avlöser band från hela världen varandra på de båda scenerna. Eller vad sägs om Snorre Kirk International Quartet, Adrien Chevalier och Roberto Gervasi, Hillel Salem, Joe Webb Trio featuring Francesco Ciniglio med flera.
– Dessutom lirar Bohuslän Big Band och de kommer att tolka Max Roach. Det blir grymt.

Fredagen avslutas med Björn Ingelstam International Sextet som har med sig Giacomo Smith och Hampus Adami på scenen.

Lördagen inleds med den traditionella New Orleans-paraden från Ödåkra Station med Drumcorps och musiker från festivalen. Klockan 13 är det sedan dags för riktigt sväng då The International Gypsy Allstars med Giacomo Smith och Adrien Chevalier kör så det ryker.
– Då blir det Django. Riktigt häftigt.

Efter dessa vänds blickarna mot den lilla bryggeriscenen.
– Då kommer Rebecca Bergcrantz och det är extra kul att just hon kommer. För då har vi haft hela familjen här. Först ut var Iris Bergcrantz 2022 och förra året var pappa Anders här. Och nu kommer alltså storasyster Rebecca.

Strax efter klockan 17 på lördagen kommer en av festivalens absoluta höjdpunkter.
– Vi är så oerhört stolta och glada att vi lyckats få hit Champian Fulton Quartet från New York (bilden ovan). Det ska man inte missa, tipsar Björn Ingelstam.

Björn Ingelstam

Därefter avlöser banden varandra fram till klockan 21.20 då det är dags för final.
– Då kör vi loss rejält alla som är kvar. De som varit med förr vet vad jag talar om. Vår All Star Final är alltid fantastisk och så blir det även i år.

Naturligtvis kommer Jazzporten att vara på plats och rapportera för de som av någon outgrundlig anledning inte kan komma. Undertecknad vill dock poängtera att Ödåkra Jazzfestival är något speciellt. Det bjud på fantastiska artister i en miljö som man inte hittar på många andra ställen.

Hela programmet samt info om biljettköp hittar du på festivalens hemsida.

Här är en bild-special från Ödåkra Jazzfestival 2023.