Ny ängel på jazzhimmeln?

Av Kary Persson
mars 24, 2024

Den 13 oktober 2021 uppträdde David´s Angels på Matscenen i Landskrona. Det var i slutet av pandemin. Glädjen att få komma ut och lyssna på levande musik var stor liksom det var för banden att få spela inför publik. Det var ett bra gig.

I veckan stod bandet på Dunkers stora scen i regi av Jazz i Helsingborg och publiken fick full valuta för pengen. David´s Angels är ett fantastiskt bra liveband. De supertajta musikerna tillsammans med Sofie Norlings otroliga röst var 10 av 10 på poängskalan. Första låten – I´m Not Sorry lägger ribban högt direkt. Kom på mig själv att tänka på White Rabbit med Jefferson Airplane. Vad som var helt nytt var att Linnea Jonsson gjorde sitt första gig med bandet. Är det månne så att ännu en ängel är född?

Att det var den första konserten Linnea gjorde med bandet kändes otroligt. Men det finns en förklaring.
– Jag lyssnar mycket på bandet så det känns kul. Jag har dessutom haft Sofie (Norling) som lärare. Jag hade sång som biinstrument. Och Maggi (Olin) träffade jag på jazzkurs i piano för över tio år sedan, sa trumpetaren direkt efter konserten.

Linnea Jonsson

Frågan är om hon kommer att bli en permanent ängel?
– Det får vi se, säger Linnea.
– Men det känns fantastiskt bra. Vi har två gig kvar inplanerade. Ett i Malmö (Victoriateatern den 16 maj) och ett i Köpenhamn (Christiania Jazz Club & Børneteater den 17 maj). Och efter det får vi se.

David´s Angels har haft samma uppsättning sedan bandet bildades för 15 år sedan. De har dock haft ett flertal musiker som gästspelat. Men enligt David Carlsson kan Linnea Jonsson mycket väl bli en ordinarie musiker i bandet.
– Det är helt klart. Hon är fantastiskt duktig. Och det gick ju jättebra idag, säger han och ler.

Bandet har ett mycket speciellt sound och stil.
– Jag tror att det som gör att vi låter som vi gör beror på att vi har ett stort åldersspann på medlemmarna, mellan 60- och 90-talet är vi födda, säger David som introducerades till jazzen tidigt.
– Min farsa var en dedikerad jazzlyssnare. Miles var en av dom första influenserna förutom hans ECM-katalog, säger han och skrattar.

David Carlsson

Förutom traditionella instrument så är bandet inte rädda för att ta ut svängarna med hjälp av tekniken.
– Det blir lite mer atmosfär med elektronik och det gillar vi.

Bland annat så har sångerskan Sofie Norling ett bord med diverse teknik framför sig när hon sjunger. Något som utvecklar en redan fantastisk röst.
– Det stämmer. Hon är enormt orädd. När man lyssnar på liveinspelningar så undrar man hur hon kan få för sig att bara kasta sig ut i ett ganska öppet universum där det finns tusen fallgropar, säger David Carlsson och ler.

Sofie Norling

Förutom de två inbokade spelningarna i maj så väntar skivsläpp. En liveskiva. Jazzporten har tjuvlyssnat och ryser av välbehag.
– Den släpps den 26 april. Vi har spelat in mycket live och plockat ut det bästa. Tyvärr blir det nog ingen fysisk skiva denna gång. Det är en fråga om ekonomi. Men vi kommer att lägga den på alla digitala plattformar som vi redan finns på. Sen hoppas vi så klart att folk gillar skivan och kommer för att se oss live, avslutar David Carlsson.

Och såklart ska du kära läsare inte missa bandet om de har vägarna förbi där ni bor. För er som inte känner till dom så kan jag bara gratulera. Och ni andra vet vad ni får. Ett häftigt gig.

Bandet:
Sofie Norling – Sång
Maggi Olin – Piano och Rhodes
David Carlsson – Bas
Michala Østergaard-Nielsen – Trummor och percussion

Samt förhoppningsvis Linnea Jonsson – Trumpet

Här köper du biljetter till spelningen på Victoriateatern

Till Jazz i Helsingborg Kolla in resten av vårens program!

Till bandets hemsida