Mathias Landæus Trio förgyllde jazzcaféet

Av Kary Persson
april 12, 2023

Att gå på jazzcafé I hemstaden Landskrona är mysigt. Restaurangen heter Matscenen och just scenen på denna restaurang är som gjord för intima jazzgig. Och ett sådant var jag på idag. För underhållningen stod Mathias Landæus Trio och med sig på scenen hade dom den duktige saxofonisten Karl-Martin Almqvist.

Bandet bjöd på en skön blandning av härliga improvisationer till ren jazz som fick mig att tänka på filmen Round Midnight. För övrigt en superrulle med musiker av världsklass.

Mathias Landæus, som bland annat spelat med Lina Nyberg, Benny Golson, Jonas Kullhammar, Magnus Lindgren, Tim Hagans och Timbuktu & Damn har ett pianospel som flyter obehindrat oavsett om han lirar mjukt och snällt eller gasar på med tuffa improvisationer.

Johnny Åman är ett kapitel för sig med sin energiska spelstil. Säker som få och det märks att han håller i lektioner ibland annat improvisation på Sundsgårdens Folkhögskola och jazzlinjen där. Faktum är att jag hade två av hans elever, Thomas Juaristi och Axel Torstensson vid bordet under konserten. (glöm inte var du läste dessa namnen först)

Cornelia Nilsson började spela trummor redan vid 7 års ålder. 23 år senare har hon etablerat sig på de stora jazzscenerna, inte minst i Köpenhamn som numera är hennes hemvist. Hon har bland annat fått stipendium från Monica Zetterlunds Minnesfond 2020. Hon är säkerheten själv bakom trummorna och om henne kommer vi med all säkerhet att höra talas om länge, länge. Lite kul kuriosa är att hon ofta spelar på Jazzcup på Gothersgade i Köpenhamn, en av mina absoluta  favoritjazzklubb i den danska huvudstaden.

Jag måste också skriva en rad eller två om Karl-Martin Almqvist. Inte nog med att han spelar samma instrument som Joe Lovano. Han är nästan på pricken lik honom. Dessutom berättade han efter spelningen på Jazzcaféet att de bott grannar i New York. Bara en sån sak.

Hur som helst. Spelningen får högt betyg. Det som drar ner på betyget en aning har inte alls med bandet att göra. Istället blir det knepigt när matgäster på restauranger som Matscenen betalat dyra pengar för käk och är ute för att ha en trevlig kväll konverserar. Jag har full förståelse men samtidigt så är vi många andra som betalat lika mycket för att lyssna på musiken.
Och detta hände idag. De dämpade sig dock artigt nog när en ur publiken bad de tre damerna att hålla en lägre ton. Till dessa vill jag säga tack för att de visade respekt. De lämnade också lokalen till andra set.

Jazzcaféet i Landskrona är för mig en plats där man lyssnar på jazz. Höra på jazz och prata kan man göra. Men att lyssna funkar inte lika bra.

Jag vill också tacka Mats Holtne på Musik i Syd, Jonas Appelqvist på Landskrona Teater samt krögare Tobias Nord för utmärkta arrangemang. Jag ser redan nu fram emot höstens tre spelningar. Vilka som kommer att lira kan du läsa här när det blir officiellt.

Mathias Landæus  Trio:
Mathias Landæus, piano
Johnny Åman, bas
Cornelia Nilsson, trummor

Gäst:
Karl-Martin Almqvist, saxofon