Mästerverket är fullbordat

Av Kary Persson
mars 10, 2024

Så är det äntligen komplett. Projektet SGS, med basisten Thomas Markusson i förarsätet, släppte nyligen den tredje och sista akten i det spännande verket som kort och gott heter SGS (Svenska grammofonstudion). Med sig på den spännande musikaliska resan hade han precis som tidigare Arve Henriksen (trumpet) och Helge Norbakken (trummor) samt GPS:en Åke Linton vid mixerbordet. Och precis som de tidigare två plattorna och på deras live-spelningar så var det omöjligt att förutspå vad som komma skulle. Men bra blev det. Kanske är de det mest spännande som släpps under 2024.

Vi ber Thomas Markusson berätta om inspelningen.
– Vi träffades alla fyra under ett antal dagar för att spela in och jobba tillsammans. Planen var att inte ha någon plan utan att improvisera fram ett innehåll utifrån ett antal små skisser jag tagit med mig. Skisserna var egentligen enbart till för att sätta en stämning som utgångspunkt för improvisationer, säger basisten.

Thomas Markusson

– Det blev ett antal timmars musik där låtarna/improvisationerna oftast sträckte sig över 20 minuter och ibland betydligt längre. Efter ett antal genomlyssningar valde jag ut kortare sekvenser där det fanns en röd tråd i musiken samt att jag upplevde det intressant, dessa sekvenser mixades sedan av Åke.

För de som inte lyssnat så kan vi informera om att det inte rör sig om någon vanlig triomusik medtrummor, bas och trumpet.
– Vi valde också att låna ett stort antal gamelan-instrument som vi använde under en dag och detta för att få en annan ljudbild och textur att jobba med. Dessa ljud finns med på ett antal ställen på samtliga tre skivor och vi använder också en hel del samplingar från dessa instrument när vi spelar live.

På vilket sätt tycker du att de tre skivorna skiljer sig?
– Jag har försökt att välja musik så att alla tre skivorna ska gå att lyssna på i en följd, detta för att få till en riktning på samtliga tre skivor. Ljudbilderna skiljer sig lite skulle jag nog säga, de första två har en del spår som är orkestrerade på ett vis så att det låter stort. Det är gjort med en del livesamplingar samt att Åke jobbat med ljudbilden för att åstadkomma detta. Tredje skivan är något lugnare, mer avskalad och detta för att få till ett musikaliskt avslut. Sista skivan avslutas också med en improvisation som är i stort sett helt akustisk.

Åke Linton

Efter skivsläppet blev det två konserter i Norge och nu tar de tre en paus i projektet SGS.
–  Nu tar vi det lugnt fram till i oktober då vi spelar in igen. Än så länge vet jag inte hur vi ska lägga upp inspelningen men det får sommaren avgöra. Det kommer ett radioprogram med musik från vår konsert i Umeå och det kommer en liveskiva någon gång i höst, säger Thomas Markusson till undertecknads förtjusning.

Vad som händer sedan vet ingen. Höstens liveskiva är dock något att se fram emot. Att se och höra trion, eller rättare sagt kvartetten, är något utöver det vanliga. När undertecknad såg bandet på Dunkers i Helsingborg i höstas så var betyget på topp. Med ett plus efter. Skivan? Världsklass!!!

Såklart kan du lyssna på alla tre skivorna på Spotify men du kan även visa din uppskattning genom att köpa albumen digitalt på Bandcamp. Ynka fem Euro per platta.

Läs även min artikel efter giget i höstas. Där kan du även ta del av ett Youtubeklipp.

Arve Henriksen
Helge Norbakken