Malmös äldsta jazzförening heter Hot House, Malmö. I deras stadgar står det att läsa att de ska spela den äldre jazzen, det vill säga från 1900-talets början till 1940.
Föreningen grundades 1955 och sedan 1985 bjuds det på levande jazz varannan fredag på stamstället restaurang Wega vid Malmö Museer.
– Våra jazzkvällar är mycket populära. Samtliga 104 platser har varit fullbokade varje gång i år och så var det även 2022 och 2023, säger Liisi Nordström, föreningens ordförande sedan 2015.
Att enbart hålla sig till jazzens tidigaste period och samtidigt presentera att varierat program är en utmaning.
– Det är inte lätt att hitta helt nya band som spelar den gamla jazzen, men nya musiker dyker upp lite då och då. Några exempel är Björn Ingelstam, Sven-Erik Lundeqvist och Simon Petersson.
Banden som spelar kommer företrädesvis från Öresundsregionen med vissa undantag.
– Vi brukar blanda våra lokala band från Malmö, Lund och Helsingborg med band från Danmark och ibland Göteborg. Orkestern som återkommer årligen är Salongsorkestern med sina 17 musiker. Älskad av många, säger Liisi Nordström.
– Personligen har jag väl inga favoriter, förutom kanske Chris Tanner på klarinett eller Antti Sarpila, också han på klarinett.
Vill man gå på någon av Hot House, Malmös konserter så måste man höra av sig till föreningen innan.
– Hos oss kan man bara boka via e-post, jazzhothouse@gmail.com. Vi tar inga beställningar via samtal eller via Facebook eller någon annan kanal.
Man måste dock inte vara medlem för att gästa föreningens spelningar.
– Cirka 14 dagar innan konsert mejlar jag till alla medlemmar samt personer som har lämnat sin mejladress till oss. Jag berättar då om bandet och musiken, bifogar matsedeln från restaurangen och hoppas att många bokar bord. Folk som beställer mat har förtur att boka bord. Entré betalas med Swish och den ligger på 150 kronor för medlemmar och 250 för icke medlemmar. Sedan betalar man naturligtvis maten på restaurangen.
Förutom att hitta band som spelar tidig jazz så har Hot House samma utmaning som många andra liknande föreningar, återväxten.
– Våra medlemmar är gamla, medelåldern ligger runt 75. Vi har dock cirka 300 medlemmar och dessutom har vi cirka 200 ickemedlemmar som får våra mejl, avslutar Liisi Nordström och hälsar gamla och nya medlemmar och andra jazzälskare välkomna till en höst i den tidiga jazzens anda.
Så här ser höstens program ut:
- 13 september – SLOTTSKAPELLET – äkta dixieband
- 27 september – KANSAS CITY STOMPERS (bilden) med LADY LYNETTE
- 11 oktober – ALF GREEN AND HIS SOULEMATERS
- 25 oktober – PAUL`S NEW ORLEANS GANG med ANGELA STRANDBERG
- 8 november – SALONGSORKESTERN
- 22 november – PAPA PIDERS JAZZ BAND
- 26 december – ANNA PAULINE QUARTET
Mer information om spelningarna och Hot House hittar du på föreningens hemsida.