Konkarong på Jazzterassen – En riktig höjdare

Av Kary Persson
juli 29, 2023

Jag har skrivit om Jazzterassen på Mejeriet i Lund tidigare. Antalet konserter jag sett inne på Mejeriet kan jag inte räkna till. På fredagskvällen var det dock första gången jag besökte Jazzterassen, ett arrangemang av föreningen Plektrum och Mejeriet, och på scenen stod Konkarong med Sofi Hellborg i spetsen.

Fredagen den 28 juli 2023 sken solen. Hela dagen. Det var helt enkelt en fantastisk dag. Och finalen var bäst. En spelning med Konkarong på gården till Mejeriet i Lund, kallat Jazzterassen.
– Det var ett härligt gig. Så bra scen. Och vädergudarna var på bästa humör. I morse när jag vaknade var det 23 grader. Och det skulle hålla i sig. Det är inte klokt. Det var en jackpott idag, säger Sofi Hellborg som lirar sax i bandet och som skriver musiken tillsammans med keyboardisten Robert Tjäderkvist

Det är inte första gången bandet spelar på Jazzterassen.
– Nej. Vi spelade här för två år sedan. Precis efter pandemin. Folk var helt galna och det var dom idag också.

Och det fanns en anledning till galenskaperna. Häftig dansant fusion med influenser från Afrika fick publiken att jubla och en del att dansa. Samspelet mellan Frank ”Frallan” Nilsson och Salieu Dibba på diverse slaginstrument var nästan elektriskt. Och soloprestationerna av Magnus Lindeberg på gitarr och David Andersson på bas höll utan tvekan världsklass.
– Det märks ju också tydligt att Robban (Robert Tjäderkvist) är inspirerad av Weather Report, säger Sofi Hellborg och skrattar.

Precis som i Weather Report så är det sex mycket duktiga musiker i bandet.
– Det stämmer. Och de är dessutom väldigt duktiga solister.

Sofi Hellborg menar att Jazzterassen är precis vad lundaborna och andra jazzälskare i regionen vill ha,
– Det här är så lyckat. Det började för två år sedan och då fylldes allt här. Ibland kan det vara svårt att få folk att komma på spelningar, men inte hit. Jag tror att lundaborna har längtat efter ett sånt här ställe. Och därför kommer de. Det är helt underbart.

Konkarong har funnits i cirka fyra år och i december 2021 släppte de sin enda skiva. Ett mästerverk. Till skillnad från rockbanden så ses ofta jazzmusiker i flera olika konstellationer och Konkarong är inget undantag. Sofi Hellborg är ett bra exempel.
– Det är det som är bra med jazzen tycker jag, Man kan säga att jag har tre grupper. Konkarong är ett.  Dessutom spelar jag med Kaxophonic. Det tredje bandet är Hellskotta som funnits i tio år.

Det finns dock ännu mer.
– Ja, det finns ju alltid Sofi Hellborg Gang om någon vill ha. I det fallet så är det bara mina låtar som spelas. Och på onsdag ska jag spela soul- och funkcovers med Loulou Lamotte i Röstånga.

Avslutningsvis. Det föreningen Plektrum gör med Jazzterassen på Mejeriet i Lund är värd varenda krona och dubbelt upp. Ett fantastiskt initiativ som är ett måste för alla jazzälskare. Det var första gången jag var där. Inte den sista. Jag lovar. 10 poäng av 10 möjliga på allt denna kväll. Länk till höstens återstående program hittar du under bilderna nedan.

Konkarong:
Sofi Hellborg – saxofoner, sång
Robert Tjäderkvist – piano
Magnus Lindeberg – gitarr
David Andersson – bas
Salieu Dibba – percussion
Frank ”Frallan” Nilsson – trummor

Sofi Hellborg kan konsten att engagera sin publik.
Och dansades gjorde det.
Jazzterassen på Mejeriet i Lund är en tiopoängare. Har du inte varit där? Då ska du dit.

Program | Mejeriet (kulturmejeriet.se)