Jordnära med Rymden

Av Kary Persson
oktober 19, 2023

Den 6 oktober släppte Rymden bandets fjärde och mycket efterlängtade skiva ”Valleys & Mountains”. Och det är bara att konstatera fakta. När musiker som Bugge Wesseltoft, Dan Berglund och Magnus Öström skriver och framför musik, på skiva eller scen, så blir ingen besviken. Det blev vi inte heller när ”Reflections and Odysseys” och ”Space Sailors” kom 2019 respektive 2020.

Bandet släppte ju även tidigare i år en fantastisk skiva tillsammans med norska Kringkastingsorkestret som spelades in i NRK Store studio fredagen den 11 februari 2022.

”Valleys & Mountains” spelades dock in i våras.
– Skivan spelades in på Rixmixningsverket, RMV, i Stockholm 14-17 mars i år, säger Magnus Öström.

Och precis som Magnus Öström Groups platta ”A Room For Travellers” som släpptes tidigare i år så känns den nya skivan med Rymden som ett inlägg i miljödebatten. Låtarnas titlar och även musiken känns jordnära och bokstavligt talat naturliga. Är plattan ett inlägg om miljön?
– Till viss del, tankar, frågor och oro kring klimatförändringarna känner vi alla på. Titeln Valleys & Mountains handlar både om naturen kring oss och om livets höjd- och lågpunkter. Denna natur skulle också kunna vara på en exoplanet nånstans ute i universum, säger den dynamiske trumslagaren.

Efter skivsläppet har Rymden turnerat flitigt.
– vi var i på Ronnie Scotts i London och sedan i Manchester, Zürich och Innsbruck. Vi avslutade i Dresden den 12 oktober. Det var en grymt kul turné med fantastisk publik överallt.

Det blev dock ingen vila för Magnus och Dan. Efter turnén med Rymden har de båda även spelat två hyllningskonserter för Esbjörn Svensson Trio tillsammans med Joel Lyssarides, Ulf Wakenius, Verneri Pohjola och Magnus Lindgren.

Man kan ju fråga när det ska finnas tid för att komponera.
– Ja, det kan man fråga sig ibland, men vi är ju inte på turné 365 dagar om året som tur är så det finns utrymme för både komponerande, en promenad i skogen och en fika, även om det ibland är väldigt hektiskt, säger Magnus Öström.

Tillbaka till skivan. Magnus Öström listar låtarna och vilka som gjort dom.

The Hike  (Wesseltoft)
A Walk In The Woods (Öström)
Milam Bardo (Wesseltoft/Berglund/Öström)
Ro (Wesseltoft)
The Mountain (Öström)
Song From The Valley (Wesseltoft/Berglund/Öström)
Himmel (Berglund)

Undertecknad har lyssnat på plattan flera gånger. Den är precis så bra som man förväntat sig.
Tre låtar sticker dock ut lite extra för just mig.
”The Hike” är mystiskt bra och med John Scofield som gästar med gitarrspel så är låten fantastisk. Även titelspåret ”Song From The Valley” är underskön. Men plattans bästa låt i mitt tycker är ”The Mountin”. Den låten har allt och lite till. Det är ingen tillfällighet att den lyftes ut och släpptes innan fullängdaren. Ett mästerverk.

Nu väntar jag bara på att Rymden närmar sig Öresundsregionen. Då ska detta ses live. Rymden är bland det bästa man kan se på en scen.

Läs även: Två timmar e.s.t. väckte minnen

Foto ovan: Fredrik Hjerling