Jazzig fotoutställning av klass

Av Kary Persson
juni 28, 2023

1963 fyllde Landskrona 550 år och det firade man med pompa och ståt. Och en jazzfestival som hette duga. Under tre augustidagar och kvällar var bland många andra Quincy Jones, Count Basie och Ronnie Scotts kvartett i lilla Landskrona. Bland deras och andras musiker sågs bland andra Monika Zetterlund, Bosse Skoglund, Bengt Hallberg, och blott 17-årige NHØP, Niels-Henning Ørsted Pedersen.

Det var alltså 60 år sedan denna samling världsstjärnor spelade på en scen som flöt i vallgraven runt Landskrona slott. På nätterna blev det sedan jam bland annat på båten Linda Scarlett som på den tiden trafikerade Landskrona-Tuborg.

I år är det alltså ett litet jubileum över jubileet och det firar staden med att visa upp ett stort antal foton från festivalen. Dessa har monterats på tre trekantiga kuber på Järnvägsgatan, en av stadens centrala gågator. Här finns en del riktiga pärlor. Bakom kamerorna stod Bertil Persson, Torbjörn Andersson och Ola Terje.
På bilden ovan ser vi Jimmy ”Mr Five-By-Five” Rushing och Freddie Green, sångare respektive gitarrist i Count Basies band, då de tar en paus på borggården till Landskrona slott.

Varför inte passa på att titta på de fantastiska fotografierna fredagen den 11 augusti? Då kan ni även njuta i Slottsparken vid Landskrona konsthall, som för övrigt invigdes 1963. Då kommer nämligen Amanda Ginsburg och Iris Bergcrantz och bjuder på jazziga toner. Konserten är gratis.

Monica Zetterlund och Quincy Jones var två av dragplåstren då Landskrona arrangerade jazzfestival 1963.

Jam session på Linda Scarlett

Fotona finns till beskådan på Järnvägsgatan i centrala Landskrona hela sommaren.