Jazzdag och födelsedag firas med Vivian Buczek

Av Kary Persson
februari 20, 2024

Du som följer Jazzporten vet att vi har en härlig jazzfest framför oss den 30 april. Förutom att den internationella jazzdagen firas jorden runt och på teaterrestaurangen Matscenen i Landskrona så passar Jazzporten på att fylla år.

Så i år är det alltså dubbelt firande och det gör vi med ingen mindre än Vivian Buczek. Med sig på scenen har hon musiker av absolut högsta internationella klass. Eller vad sägs om Martin Sjöstedt på piano, Jesper Bodilsen på bas och Zoltan Csörsz bakom trummorna.
– Det är ett fantastiskt band. Faktum är att vi ska spela in en skiva till hösten, säger Vivian Buczek till Jazzporten.

Vivian är en av de mest framstående och engagerande jazzsångerskorna i Sverige idag. Hon bär stolt traditionen av kvinnliga jazzsångerskor i Sverige vidare med bravur. Hennes internationella framtoning och känsla för jazzen är exceptionell. Det hörs inte minst på hennes senaste skiva, den kritikerrosade Roots. Skivan är en resa tillbaka till hennes rötter där hon återbesöker sina musikaliska influenser. Och det bli ”rötter” i Landskrona också.
– Det kommer att bli en del från den plattan men jag tror även vi kommer att köra något helt nytt, säger hon.
– Och så blir det säkert en del Ella Fitzgerald också. Hon är min kanske största förebild som sångerska och jag har hyllat henne med en skiva.

Vivian Buczek. Foto: Anders Bergön

Vivian har musiken och jazzen djupt ner i själen och blodet då hon är uppvuxen i ett tvåspråkligt polsk/svenskt musikerhem där jazzen, bluesen, soulen och svänget flödade konstant och där denna genomgående röda tråd alltid har varit en ledstjärna i hennes uppväxt och musicerande. Mamma Krystyna, som fortfarande är i livet, spelade vibrafon och pappa Bruno, som gick bort 2015 spelade trombon.
– Jag måste få berätta om min pappa. Han var min absolut största stöttepelare och inspirationskälla. Han kompade mig på piano och har lärt mig sådan som man inte kan läsa sig till på utbildningar. Han har säkert lärt mig hälften av allt jag kan, säger Vivian.
– Han sa också till mig tidigt att om jag ska satsa på musiken så måste jag göra det till hundra procent.

Vivian började sin musikaliska resa för 20 år sedan och har sedan dess turnerat runt om i världen och etablerat en sångkarriär med en rad album. På nästa platta som släpps i höst backas hon upp av bandet som hon har med sig i Landskrona den 30 april, Martin Sjöstedt, Jesper Bodilsen och Zoltan Csörsz.

Martin Sjöstedt och Vivian Buczek. Foto: Musik i Syd

Vi ber Vivian presentera musikerna.
– Martin är en fantastisk musiker och arrangör. Han spelar ett flertal instrument men med mig så sitter han vid pianot. Vi har spelat tillsammans i 10 år och turnerat världen över. Det märkliga är att vi har någon sorts telepatisk kontakt på scenen. Vi litar på och utmanar varandra. Han är helt fantastisk.

– Jesper Bodilsen är en av Danmarks absolut mest engagerade basister. Han är oerhört noggrann och kritisk på ett positivt vis. Han har inga problem med att påpeka om han tycker något kunde göras annorlunda. Hans grund i basspelet är så stabil den kan vara. Han hade legendariske Niels-Henning Ørsted Pedersen som lärare.

Jesper Bodilsen. Foto: Antonio Viscido

– Zoltan Csörsz är den som jag har känt längst, säkert sedan 20 år. Det fina med Zoltan är att han är väldigt lyhörd men också direkt. Där är rakt på hela tiden. Och så svänger det rejält om honom. Det var han som fick mig att inse hur mycket bättre jag blev som sångerska om jag hade en bra trummis bakom mig.

Zoltan Csörsz.

Det är alltså detta fantastiska band som kommer att stå på teaterrestaurangen Matscenens scen på kvällen den 30 april. Boka kvällen redan nu genom att köpa biljett här.

Foto i toppen: Mikael Björk

Läs mer om International Jazzday