Jazzcafé med internationell prägel

Av Kary Persson
januari 2, 2024

Sedan några år har det varje vår och höst arrangerats jazzcafé i Landskrona. Det är Landskrona teater och Musik i Syd som tillsammans med krögaren Tobias Nord på teaterrestaurangen Matscenen bjuder på högkvalitativ jazz tre gånger på våren och tre gånger på hösten. Och nu har vårens spännande program släppts. Det blir jazz såväl från Sverige som utlandet.

Jazzporten är av naturliga skäl på praktiskt taget varje spelning men slås av det faktum att det inte är fullt vid varje kväll trots att lokalen är liten men intim.
– Det handlar mycket om att vi måste nå ut till andra städer, typ Malmö, Lund och Helsingborg, säger Tobias Nord, krögare på Matscenen.

Och visst har han rätt. Och de som skyller på att de inte kan komma dit efter jobb eftersom de inte hinner hem om och äta, kan tänka om. De flesta som tar sig till Matscenen äter på plats.
– Vi slår upp portarna redan klockan 18. Då hinner man beställa och få in maten i god tid för att sedan avnjuta musiken till efterrätt, säger Tobias Nord och skrattar.

Och vilka är det då som kommer att står för underhållningen i vår?
Först ut är Örjan Hultén Orion som står på scenen klockan 19.00 den 7 februari.
Saxofonisten Örjan Hulténs ambition var, när han bildade bandet 2009, att hitta musiker som tillsammans ville jobba med nyskriven musik och utveckla den. 14 år senare har bandet släppt sex skivor och definierats som stilbildande. De spelar jazz som passar såväl de inbitna jazzlyssnarna som de som vill introducera sig till genren. Gruppens namn Orion tar fantasin ut i rymden, men Hultén förklarar lite finurligt att det även är det enklaste sättet för honom att förklara sitt namn, Örjan, för engelskspråkiga.

Förutom saxofonisten Örjan Hultén själv så spelar Anna Greta Sigurðardóttir, piano, Filip Augustson, bas och Peter Danemo, trummor.

Örjan Hultén. Foto: Eva Lindblad

Den 6 mars är det dags för säsongens andra jazzcafé. Denna gång är det den finska sångerskan Sanna Ruohoniemi, som idag bor i Stockholm, som tillsammans med Fredrik Lindborg (saxofoner & basklarinett), Daniel Tilling (piano), Lars Ekman (bas) och Daniel Olsson (trummor) som bjuder på jazz.
Sanna Ruohoniemi sticker ut på jazzkartan, både i form av kompositioner och utstrålning. Till Landskrona kommer hon aktuell med nya albumet Let Everything Happen. Det är uppföljaren till Start from Nothing vilken hyllades, bland andra av sajten Europe Jazz Media Chart, som ett av de bästa musiksläppen i Europa i november 2018. På Ruohoniemis konsert får vi höra modern jazz förankrad i historien med allt från swing och grooviga bebop-toner till folkton och tango.

Sanna Ruohoniemi. Foto: Anders Björklund

Knappt en månad senare, den 3 april, är det säsongsavslutning och för musiken denna kväll står den italienska trumpetaren Fabrizio Bosso och hans medmusikanter. Innan giget i Landskrona turnerar han runt i södra Europa.
Bosso är begåvad med en oklanderlig teknik och ett uttryck som kan snudda vid varje lyssnares innersta. Genom åren har han rört sig friktionsfritt mellan genrer men alltid gått tillbaka till sina rötter inom jazzmusiken. Ur hans trumpet hörs en egen röst: en stor kunskap om den afroamerikanska musiktraditionen såväl som en nyfikenhet på ny musik blir tillsammans det spelsätt som bara går att känna igen som Fabrizio Bossos.

På scen: Fabrizio Bosso, trumpet, Magnus Hjorth, piano, Jesper Bodilsen, bas och Martin Andersen, trummor

Fabrizio Bosso. Foto: Giovanni Canitano

Och det är NU du ska klicka på länken nedan och boka dina biljetter direkt! Och glöm inte att komma hungrig. På Matscenen har de fantastisk mat och dryck därtill. Välkomna till Landskrona teater. För dig som inte varit där tidigare så är adressen Järnvägsgatan 2 och det finns gott om parkeringsplatser vid teatern. Dessutom stannar buss nummer 1 och 5 från stationen precis utanför.

Biljetter bokas via Tickster.com.

Landskrona teater med Matscenen till höger.