Jazz av alla de slag på Victoria i vår

Av Kary Persson
januari 28, 2024

Som vanligt bjuds det på jazz i alla former på Victoriateatern. Jazzporten har kollat in vårens program och vi vågar lova att här finns något för de flesta smaker.

Säsongen har redan dragit igång. Bland annat kunde de lyckliga som hade biljett höra Jan Lundgren bjuda på ett prälband av låtar tillsammans med Karl-Martin Almqvist, Cornelia Nilsson och Daniel Franck i samband med att Jan fick utmärkelsen Guldnålen av Jazz i Malmö.

Men hav förtröstan. En hel drös fantastiska jazzmusiker gästar Victoriateatern och som traditionen bjuder så är det picknick-föreställningar vilket innebär att du tar med deig egen mat och dryck.

Här följder vårens program

Onsdag 31 januari
LA LA LARS

Bakom La La Lars står trummisen och kompositören Lars Skoglund, kanske mest känd som trummis i indiebandet Laakso och som musiker och kapellmästare på Lykke Lis samtliga skivor och turnéer. Han är även trummis i Oddjob.
I La La Lars komponerar han varm och melodisk instrumentaljazz. Med sig har han några av Sveriges främsta musiker på jazzscenen. De välljudande melodierna framförs tillsammans med saxofonisten Jonas Kullhammar och trumpetaren Goran Kajfeš (som även han spelar i Oddjob), pianisten Carl Bagge och basisten Johan Berthling.

Fredag 23 februari
JANIS SIEGEL & MATTIAS NILSSON (US/SE)

Mattias Nilsson
Foto: Anja Emzén

Den flerfaldigt grammisbelönade amerikanska jazzsångerskan Janis Siegel (Manhattan Transfer) besöker Victoriateatern i ett exklusivt samarbete med Malmöpianisten Mattias Nilsson. Denna kväll kommer vi bland annat att få höra material från Janis samarbete med pianisten Fred Hersh, vocalese av Jon Hendrick, originallåtar med texter av Janis Siegel samt några svenska överraskningar.

Torsdag 7 mars
SANNA RUOHONIEMI

Sanna Ruohoniemi. Foto: Anders Björklund

Sångerskan Sanna Ruohoniemi sticker ut på jazzkartan, både i form av sina kompositioner och sin utstrålning. Hon låter modern jazz, folkton, funk, bebop och tango mötas i låtar både på engelska, svenska och finska. 2024 släpper hon ett nytt album: ”Let Everything Happen”, som är uppföljaren till ”Start from Nothing” som hyllats bland andra av sajten Europe Jazz Media Chart som ett av de bästa musiksläppen i Europa i november 2018.

Onsdag 13 mars
PER TEXAS JOHANSSON

Per ”Texas” Johansson är en av Sveriges främsta jazzmusiker och en trollkarl på alla slags träblås. Han låter jazz och modernistisk konstmusik mötas med gott om utrymme för melodiös improvisation och kosmiskt utsvävande. Denna kväll framförs nyskriven musik samt låtar från de två tidigare skivorna ”De långa rulltrapporna i Flemingsberg” (2014) och ”Stråk på himlen och stora hus” (2019) allt med ett nytt band bestående av några av de främsta musikerna på den europeiska jazzscenen.

Onsdag 20 mars
CARL BAGGE

Jazzpianisten och bandledaren Carl Bagge har hunnit med ett par decennier i vitt skilda men framträdande sammanhang, som samarbeten med Isabella Lundgren, Magnus Carlson & The Moon Ray Quintet, Svante Thuresson, Robyn, Anne Sofie von Otter för att nämna några. Men det är i den akustiska jazzen han har sitt hem och det är dit han tar med oss denna kväll.

Onsdag 3 april
PERSSONS SEXA

Perssons Sexa
Foto: Nathalie Hedin

Kritikerrosade jazzgruppen Perssons Sexa bjuder på ett sprakande och djärvt uttryck där sound, samspel och melodi står i fokus! Musiken bygger på en amerikansk och nordisk jazztradition där den expressiva amerikanska spirituella jazzen med sina starka melodier och färgrika klang möter det svenska vemodet och melankolin. Sextetten spelar material från sina tre hyllade studioalbum.

Torsdag 11 april
GORAN KAJFEŠ TROPIQUES

För andra gången under våren gästar Goran Victoriateatern. Denna gång blir det dock annorlunda jämfört med giget med La La Lars.
Bandledaren, trumpetaren och kompositören Goran Kajfeš hör till de mest uppmärksammade och hyllade svenska jazzprofilerna under 2000-talet. Tropiques spelar en egen typ av musik som skulle kunna beskrivas som hypno-jazz. Musik skapas utifrån en semi-improviserad ingång som ofta tar utgångspunkt i enkla fragment – basgångar och melodier som repeteras, förskjuts och omorkestreras i stunden. Detta är musik som låter lyssnaren vara i och bli till, tillsammans med ljuden.

Lördag 13 april
OLLI SOIKKELI (FIN)
& CESAR GARABINI (BRA)

Olli Soikkeli
Foto: Pressbild

Gillar du gypsyjazz på gitarr? Kolla in detta. New York-baserade gypsy jazzfenomenet Olli Soikkeli från Karelen i Finland har gjort en kometkarriär inom jazzen och mottagit strålande recensioner och ovationer i USA. Nu kommer han till Victoriateatern tillsammans med den brasilianska gitarrkonstnären Cesar Garabini, som spelar 7-strängad gitarr. Här möter gypsy jazz brasiliansk choro – två musikstilar som båda blev populära under början av 1900-talet. Influerade av urbanisering, industrialisering, europeisk klassisk musik, afrikanska rytmer, populär dansmusik och inspelningsindustrins gryning.

Onsdag 17 april
KAISA’S MACHINE (FIN/US)

Nordic noir med en fläkt från ett skimrande New York. Jazzgruppen Kaisa’s Machine är den lysande basisten Kaisa Mäensivus projekt. Musiken är relaterbar i sin renhet – ibland studsig, svängig och festlig, andra gånger får den dig att fundera över livets mysterier och tragedierna på vår planet. Att spela bas är Mäensivus sätt att hantera det hela. Mäensivus kompositioner står till bredden med känsla och hennes ton är djup och ofta i förgrunden. Hennes fylliga sound och attack är uppenbar och omedelbar. Genomgående finns en känsla av historia, ljudrikedom och inte minst överraskningar.

Fredag 19 april & lördag 20 april
MEZZOFORTE (ISL)

Det isländska jazz fusion-bandet Mezzoforte kommer tillbaka till Malmö och Victoria! Gruppen levererar alltid energiska konserter och kombinerar improvisationer med sina välkända teman. Det är snart ett halvt sekel sedan Mezzoforte visade världen hur solid funkig nordatlantisk jazzrock ska låta. Medryckande melodier, kraftfulla grooves och energiska solon blev nyckelelement i bandets musik och har fortsatt att vara sedan dess.

Onsdag 24 april
SVANTE SÖDERQVIST TRIO

Kontrabasisten och cellisten Svante Söderqvist har under drygt tjugo år som musiker gjort sig känd som en av landets främsta jazzbasister. Adam Forkelid är en av Sveriges mest anlitade jazzpianister och Calle Rasmusson är en mångsidig musiker. Som jazztrummis anses han vara en av de absolut bästa i landet. Tillsammans bildar de en mycket samspelt trio! Musiken är i huvudsak egenkomponerad, med tydlig melodisk och rytmisk utgångspunkt och med element, utöver jazzen, från både folkmusik och klassisk musik. Adam Forkelid och Calle Rasmusson gör ett stort kreativt avtryck i formandet av musiken genom bländande musikalitet och spelskicklighet. Det kan undertecknad intyga efter att ha sett bandet i höstas.

Torsdag 25 april

KRISTIN KORB, JOCELYN GOULD
& KRISTIAN LETH (US/CA/DK)

Den amerikanska jazzbasisten och sångerskan Kristin Korb har bjudit med sig det kanadensiska gitarr-stjärnskottet Jocelyn Gould och den danske välrenommerade jazztrummisen Kristian Leth på sin kommande vårturné. Detta blir en intim och dynamisk musikalisk upplevelse på högsta nivå! Få kan som Kristin Korb spela råsvängande kontrabas och samtidigt obehindrat leverera en imponerande vokalprestation. Förvänta dig en kväll fylld av jazzstandards, originalkompositioner och improvisationer som lyfter fram musikernas unika ton och samspelet dem emellan.

Fredag 26 april

NILS BERG CINEMASCOPE
PLAYS RELIGION

I Nils Berg Cinemascopes nya föreställning får vi följa med på en resa genom det undersköna landskapet i indiska Punjab. Vi möter sikher, muslimer, kristna och hinduer som i korta sekvenser sjunger och spelar framför kameran. På ett hustak, i vägrenen, i ett vardagsrum, i en moské, på en gårdsplan i skymningen. Vad har de gemensamt och vad är det de vill förmedla eller bara uppleva inne i sig själva? Eller är det rätt och slätt människans längtan efter att släppa egot och för ett ögonblick uppleva något större? Religionen, sången och beatet löper som en glödande tråd genom filmerna. Filmklippen ligger till grund för ny musik som framförs live på scen samtidigt som det filmade materialet projiceras.

Onsdag 15 maj
DOMINIC MILLER (ARG/UK)

Dominic Miller
Foto: Pressfoto

Han är kanske mest känd som Stings skicklige side-kick-gitarrist, men kompositören och gitarrvirtuosen Dominic Miller har släppt inte mindre än tolv album i eget namn. Nu är han aktuell med det nya albumet ”Vagabond” där han har skapat en fascinerande ljudblandning av jazz, pop, akustisk folkmusik, samtida klassisk musik och latinska element. Med sig har han musiker i världsklass – Ziv Ravitz på trummor, Nicolas Fiszman på bas och Jacob Karlzon på piano.

Torsdag 16 maj

DAVID’S ANGELS
MED LINNEA JONSSON

Jazzkvartetten David’s Angels firar 15 år som band och släpper ett livealbum! Under sina 15 år har gruppen turnerat över hela världen med uppskattade och unika livekonserter som sägs vara något utöver det vanliga. Musiken är full av kontraster med mörka sounds och krispiga melodier, intimt och storslaget. Musikerna hämtar sina influenser från olika håll av jazz, rock och avantgarde och resultatet blir ett sound med tunga grooves och vågade improvisationer, där rena melodier och experimentella ljudklanger skapar en symbios som både är änglalik och brutal.