Janne Schaffer och jazzen

Av Kary Persson
oktober 29, 2023

En av Sveriges största musiker genom tiderna är Janne Schaffer. Under en period sprang han mellan olika studios och lade gitarr på en lång rad plattor av den svenska musikeliten. ABBA, Ted Gärdestad, Björn Skifs och Electric Banana Band är väl de som är mest kända för den breda svenska publiken. Det flera decennier långa samarbetet med Björn J:son Lind resulterade också i ett stort antal skivor och konserter.

Men de som hör Janne Schaffers första skivor hör också hans jazziga sida.
– Ja, jag gillar jazz, har alltid gjort. Den första jag verkligen gillade var Gary Burton, säger gitarrikonen när Jazzporten växlar ett par ord med honom inför en jubileumskonsert gällande att hans första soloplatta ”Janne Schaffer” fyller 50 år.
– Det stämmer. Jag har med anledning av detta kört en ny upplaga av skivan. Dessutom har Ola Stensson skrivit en bok om plattan.

När den släpptes 1973 så gjorde den succé.
– Jag utvecklade min egen stil och den funkade i jazzkretsar. Den var inte musik som var speciellt kommersiell och hördes på radion. Det var musik som jag samlat på mig under åren. Därför blev jag förvånad över att den toppade alla listor i Sverige i sex veckor, säger Janne Schaffer.

Och att han gjorde avtryck i jazzvärlden var tydligt. Och det var på 70-talet det hände. Bland annat spelade han med nyligen bortgångna Carla Bley i Radiojazzgruppen.
– Med dom gjorde vi inspelningar med bland andra Egil Johansen, Tony Williams och Art Farmer. Jag var även med på en konsert med Dizzy Gillespie, säger Janne Schaffer.
– Där var även Palle Mikkelborg och Georg Riedel med.

1973. Fotograf: okänd

Året därpå kom Schaffers andra skiva ”Janne Schaffer Andra LP”.
– Den gick också hyfsat men tyvärr gick mitt skivbolag i konkurs så jag gick över till CBS och spelade där in den tredje skivan ”Katharsis” 1975.

Katharsis släpptes över hela världen och då dök ett nytt fantastiskt erbjudande upp.
– Jag fick fina recensioner i tidningen Rolling Stone, vilket ledde till att jag fick medverka på en stor konsert i Montreux, tillsammans med CBS All Stars. Där spelade jag bland annat med mina idoler Billy Cobham och George Duke Band. Det var 1977. Stan Getz, Alfonso Johnson och Dexter Gordon var också med. Faktum är att konserten resulterade i två dubbelalbum som gavs ut i hela världen.

CBS Allstars i Montreaux 1977.

Och som att detta inte var nog så var Janne Schaffer tillbaka i Montreaux 1980 då han spelade med Björn J:son Lindh, Pelle Lindvall, Stefan Nilsson och Christian Veltman.

Man kan alltså utan tvekan säga att Janne Schaffer tillhör de absolut största inom jazzen i Sverige. Förutom ovan nämnda har han även i jazzsamanhang samarbetat med Michael och Randy Brecker (Brecker Brothers), Putte Wickman, Arne Domnérus och många fler.

Janne Schaffer är i högsta grad fortfarande aktiv i musikbranschen. Som sagt så turnerar han just nu och berättar om sitt musikliv. En unik historia i sitt slag. Dessutom väntar minst två gig med Electric Banana Band.
– Det är den på 8 juni på festivalen North event i Skellefteå samt den 8 juli på festivalen Time to rock i Knisslinge. Men något gig till kan tillkomma.

Den elektriska banankören.

Det finns få eller ingen som har den erfarenheten och som fortfarande reser land och rike runt och spelar. Dessutom är han fortfarande en mycket anlitad gitarrist.
– Det blir inte så mycket jazz just nu, men jag är med på en ny skiva med Thobias Gabrielsson, säger Schaffer och ger avslutningsvis ett bevis på hans gränsöverskridande musicerande.
– Jag är med på en houselåt med ManyFew. Det är kanske inte vad folk är vana vid att höra mig vara med i, avslutar Janne Schaffer med ett skratt.

Efter lite detektivarbete lyckas Jazzporten via en så kallad AI-chatt får reda på att ”ManyFew är en DJ- och producentduo från Sverige, bestående av bröderna Jacob och Victor Andersson. De har släppt flera låtar sedan 2016 och har haft flera höga placeringar på den brittiska klubblistan”.

Stort tack till Janne för bilderna. Tyvärr är fotografen/fotograferna okända när denna sida publiceras. Någon som vet vem som hållit i kaneran? Hör av er.

2021
1973
2023
1974