Jan Lundgren om nypremiären av Montmartre

Av Kary Persson
juni 2, 2023

Jazzhus Montmartre i Köpenhamn är en av Europas häftigaste jazzklubbar. Oräkneliga är de världsstjärnor som stått på scenen genom alla åren. Jag kan inte räkna hur många spelningar jag varit på där, men det är många. En av dessa var med Jan Lundgren Trio, i vilken förutom Lundgren själv vid tangenterna, även basisten Mattias Svensson och trummisen Zoltan Csörsz spelade. Det var den 30 november 2018. Bilden ovan är från spelningen.

Våren 2022 stängde dock klubben på Store Regnegade 19A för en stor renovering. Nu, drygt ett år senare är det nypremiär lagom till att Köpenhamns Jazzfestival går av stapeln. Faktum är dock att den första spelningen äger rum redan den 22 juni då de tre lovande danska banden Kosmos Trio, Köz och Aske Stubkjaer får chansen att visa upp sig inför en fulltalig publik.

Den 29 juni inleds dock jazzfestivalen och det blir konserter varje dag. Och en som kommer att ge tre gig under festivalen är Montmartres konstnärlige ledare sedan 2016, Jan Lundgren. Jazzporten har tagit honom på pulsen.
– Det är en fantastisk känsla, säger han och berättar om en hektisk sommar.
– Årets sommar håller jag mig främst inom Skandinavien. Många konserter är i södra Sverige vilket är mycket skönt då man kan sova hemma. På Montmartre gör jag tre konserter med Montmartre All Stars. Det är ett gäng favoriter bestående av Sinne Eeg, Ulf Wakenius, Mathias Heise, Thomas Fonnesbæk, Morten Lund samt jag själv som lirar. Och senare i sommar så blir det som vanligt två konserter under Ystad Sweden Jazz Festival.

Den svenska pianisten tror sig minnas när han spelade på Montmartre för första gången.
– Jag tror det kan ha varit med tenoristen Eric Alexander under öppningsåret 2010.

Jan Lundgren berättar, för den som mot förmodan inte känner till, vad Montmartre betyder för jazzen i Köpenhamn och hela Öresundsregionen.
– Montmartre räknar nog många med mig som den viktigaste jazzklubben i Danmark och Öresundsregionen. Det är en legendarisk klubb som återuppstod 2010, säger han och fortsätter.
– Jag rankar Montmartre mycket högt. Jag brukar kalla klubben för jazzens motsvarighet till La Scala. På Jazzhus Montmartre har mängder av stora jazzartister spelat genom åren.

När jag ber honom sätta ihop en favorit all-star-kvintett bestående av musiker som genom tiderna spelat på Montmartre tvingas han fundera en stund.
– Ojojoj…. Dexter Gordon bör nog ingå, inte minst på grund av hans långa historiska anknytning till klubben. Jan Johansson på piano. Stan Getz också så blir det två tenorsaxofonister. NHØP på bas och Alex Riel på trummor.

På något vis känns jazzen i Danmark större än i Sverige. Åtminstone i Köpenhamn. Jan Lundgren tycker dock att det inte är någon större skillnad i intresset för jazzen.
– Det är svårt att säga men per invånare räknat är det nog ungefär samma intresse skulle jag misstänka.

Jan Lundgren funderar över vad som skiljer sig åt mellan länderna.
– Det beror nog lite på vem man frågar och vilka musiker man tänker sig ska representera Danmark respektive Sverige. Danmark har liksom Sverige en stor bredd på jazzen. Kanske har jazzen i Sverige i högre grad än i Danmark flyttat in i ”konsertlokaler”. I Danmark har man nog behållit jazzen i klubbmiljön, jazz på caféer och restauranger i större utsträckning. Men rent musikaliskt tycker jag frågan är svår att ge något svar på.

För de som tänker ta sig till Köpenhamn och Montmartre kommer att upptäcka att en hel del är nytt.
– I princip hela Montmartre är nytt. Man har rivit tak, väggar och så vidare för att göra det ljudsäkert i förhållande till grannar. Långsiktigt tänk helt enkelt. En viss del av inredningen har behållits men det blir till stora delar en ”ny” klubb, avslutar Jan Lundgren.

Här är en länk till Montmartres hemsida och där finns massor av information om kommande gig och även en hel del historia.

Skulle du råka springa på ett exemplar av denna bok så köp. Du kommer inte att ångra dig. Där kan du läsa om Montmartres glansår 1956 till och med 1976.