Jan Lundgren fick en guldnål

Av Kary Persson
januari 26, 2024

Varje år delar Jazz i Malmö ut Guldnålen till personer som har gjort insatser för att främja jazzen i Malmöregionen. I onsdags var det dags för Jan Lundgren att, på Victoriateatern, ta emot hedersutmärkelsen. Efter ceremonin bjöds det på förstklassig jazz av Lundgren och några vänner som han bjudit in speciellt för denna kväll.

Motiveringen till utnämnandet lyder:
 ”Jan är en internationell exportvara och en av Sveriges främsta pianister som spelat med de flesta och bästa, både svenska och internationella. Med en unik förmåga att vårda originalmusiken men samtidigt leverera personliga, harmoniskt och rytmiskt swingmättade improvisationer gör honom till en inspirerande konstnär som vågar utmana”

Av naturliga skäl blev Jan överväldigad när han fick reda på att han skulle få Guldnålen.
– Jag blev mycket glad, säger Jan och sällar sig till följande skara av Guldnålsinnehavare.
Miriam AÏda och Fredrik Kronkvist (2010), Helge Albin (2011), Cennet Jönsson (2012), Almaz Yebio (2013), Ola Åkerman (2015), Maggi Olin (2016), Anders Bergcrantz (2017), Anders ”Chico” Lindvall (2018), Sofi Hellborg (2019), Johnny Åman (2020) och Anna-Lena Laurin (2022).

Han har själv många som han skulle vilja dela ut guldnålar till.
– Ja, många! Karl-Martin Almkvist som var med mig på Victoria är ett exempel.

Det var ett fantastiskt band som stod på Victorias scen. Jan fick själv välja de musiker han ville ha med. Karl-Martin Almqvist känner han sedan länge och han är väl bekant med Cornelia Nilsson som bjöds in för att spela trummor tillsammans med basisten Daniel Franck.
– Ja, dom är personliga favoriter alla tre.

Efter första låten, Olivia, berättade Jan att de bara ”repat” någon timme  i Köpenhamn dagen innan.
– Jag hade skickat noter före detta såklart. Men man får repa disciplinerat och effektivt helt enkelt. Det finns inte så mycket tid för att fundera över småsaker utan man får fokusera på att få feeling och tempon rätt.

Och feeling var det. Det spelades allt från ballader och häftig swing till calypso och vaggvisa.  Noterbart är att låten Tennis Calypso var den första låten Jan Lundgren skrivit. Gemensamt för alla låtar under konserten var att Jan Lundgren antingen gjort låtarna själv alternativt spelat in dom.

Någon långledighet för Jan Lundgren blir det inte. En av många noteringar i kalendern gäller planeringen av Ystad Jazzfestival, för vilken Jan är grundare och ansvarig för det musikaliska.
– Jazzfestivalen betyder väldigt mycket! Den ligger mig mycket varmt om hjärtat.

Några namn inför sommarens festival lyckas vi inte pressa ur honom.
–  Tyvärr inte i dagsläget.. tystnadsplikten råder ett tag till.

Det är dock mer än Ystad Jazzfestival som står på agendan för Jan Lundgren.
– Jag har just avverkat en skivinspelning med Scott Hamilton och snart bär det av till Berlin för ytterligare skivinspelning i duoformat med brasilianske gitarristen Yamandu Costa. För övrigt är jag mycket glad över att få fortsätta min egen serie ”Kind of Jazz” på Stockholm Konserthus, Det är sjätte säsongen jag gör där, avslutar Lundgren.

Konserten på Victoriateatern spelades in av Jazzradion på P2 och kommer att ljuda i etern någon gång under våren. När den väl går upp så kommer du att kunna höra följande låtar av bandet.
Olivia, Short Life, Never too late, The Expatriate, The Time is Now, Lovers Parade, Mare Nostrum, Blekinge, The Poet, Tennis Calypso, Negotiations och som extranummer Almas Vaggvisa.