Jam lyfter jazzen i Malmö

Av Kary Persson
juli 13, 2023

Är det något som förknippas med jazz så är det orden jamsession. Och ett sådant bevittnade undertecknad på onsdagen. Det var på en spansk restaurang i Malmö som det jammades av ung som mogen. Ett besök på Vibliotek är ett måste för jazzälskare. Det är inte bara kul med levande musik. Här kommer du med all sannolikhet att få höra musiker som senare i livet kommer att stå på större scener.

Det är 15 minuters promenad från Triangeln till Södra Vallgatan 3. 50 pers tar de emot i rummet som det jammas i och det fylldes fort på onsdagen. Jag var dock på plats en timme innan de öppnade och fick ett snack med trummisen Zoltan Csörsz som ansvarar för jammet.

Att det jammas på viblioteket sedan cirka ett år tillbaka beror på viljan av att ha en levande scen.
– Ägaren till Viblioteket Marco (Allendes, reds anm) hade en idé om att få hit musiker och då tipsade jag om att skulle fixa ett jazz-jam. Hans följdfråga blev om inte jag kunde fixa det och då sade jag att vi kunde testa, säger Zoltan Csörsz med ett leende.

Zoltan Csörsz ser till att det jammas i Malmö.

Zoltan är en oerhört rutinerad trummis. Han har spelat med bland andra Quincy Jones, Scott Hamilton, Jonas Hellborg, Putte Wickman, Jan Lundgren, Lina Nyberg, Magnus Lindgren, Anders Bergcrantz, Bobo Stensson, Ulf Wakenius, Svante Turesson, Jesper Thilo, Sylvia Vrethammar, Lill Lindfors och Viktoria Tolstoy.

Han är trots sin rutin mån om den kommande generationen. Till vardags jobbar han som trumlärare på kulturskolorna i Åstorp och Bjuv. Och han ser även att jammen på Vibliotek borgar för jazzens överlevnad.
– Det kommer många musiker, båda sådana som jag känner och andra som jag inte träffat förr. Det är kul att blanda yngre och äldre musiker. Alla spelar med alla.  Roligt med nya ansikten och nya talanger som får lira med de som är lite mer rutinerade.

Vad vi har att vänta oss vet han inte riktigt. Hur många som kommer för att jamma har han inte en aning om en halvtimme innan dörrarna öppnas.
– Det finns inget husband men jag har vissa musiker som jag använder just nu. David Andersson och Simon Pettersson på bas dyker upp rätt ofta. Vi börjar kvällen med att jag och ett par som kommit tidigt spelar fyra fem låtar. Sen låter vi andra spela så mycket som möjligt. Det är det som är tanken med jam. Att alla ska få spela.

Samtidigt som vi snackar så repar en basist och en kille på piano.
– Jag lirade med basisten för 15-20 år sedan. Dom repar nu så nu hör jag vad det blir. Jag är här en timme innan och då brukar vi ta ett snack och sen… that´s it.

Zoltan Csörsz bakom trummorna värmer upp publiken innan det är dags för de andra musikerna att äntra scenen.

Zoltan berättar om hur stor blandningen kan vara.
– Några av de mest rutinerade som jammat här är Anders Bergkrantz, Karl Martin Almkvist och Mattias Landaeus. Sedan har vi alltid många yngre. De yngsta var två bröder på nio och tio år. Den ena spelade piano och den andra trumpet. De var fantastiskt duktiga. Jag tror dom var från Helsingborg. Dom kunde en hel del jazzstandards.

Efter samtalet med Zoltan började det droppa in både publik och musiker med diverse instrument. Bland annat dök inte mindre än fyra saxofonister upp.

Och efter de första låtarna med Zoltan och hans basist och pianist så växlades det på scenen. Det bjöds på såväl mindre kända låtar som pärlor från förr. Gemensamt med alla var att det lämnades massor av utrymme för häftig improvisation. Mäktigt var det och extra kul att de mestadels rörde sig om unga musikanter.

Det fanns dock de som tillhörde det äldre gardet. En av dessa var Ingrid Hagelberg som bjöd på skönsång. Här fanns det rutin så det blir över.
– Jag bor normalt i Arizona i USA men nu har jag varit i Malmö några månader. Faktum är att jag ska ge en konsert på Ribersborgs Kallbadhus tisdagen den 18 juli, säger hon till Jazzporten.

Ingrid Hagelberg har turnerat i Europa och USA. men på onsdagen kunde man höra henne sjunga på Vibliotek.

För den som är nyfiken på jammen så kan jag glädja er med att det är jam varje onsdag. Dessutom kommer det att jammas på Vibliotek varje dag under Malmöfestivalen den 11-18 augusti.

Vi avslutar med att säga tack till alla på Viblioteket, alla musiker, och speciellt till Zoltan Csörsz som brinner för musik i allmänhet och jazz i synnerhet. Vi får också reda på hur det kan komma sig att han med så stor glädje engagerar sig på Viblioteket.
– Det här var gamla jazzbros café. En legendarisk jazzklubb på 80-talet. Och det var här jag började spela när jag kom till Malmö. Så jag känner mig hemma här.  

Och på tal om gamla hak med jam så kommer det inom kort ett inlägg om legendariska Bohemia som låg på andra sidan kanalen till Viblioteket på 70-talet. Där varvades jam med konserter av de riktigt stora på jazzhimlen.

Här följer en serie bilder. Tyvärr har jag inte namnen på musikerna. Vet du? Maila mig gärna på kary@jazzporten.se.

Såklart delades det ut flyers medan det repades och innan dörrarna öppnades

Det var praktiskt taget fullt i lokalen när jammet drog igång klockan 21. Därefter blev det tre timmar jazz.
Notera kön till vänster.

Och så avslutar vi med lite reklam bara för att vi kan 🙂