Internationell jazz på Spritan

Av Kary Persson
juni 14, 2023

Under många år låg den gamla spritfabriken i Ödåkra, eller Spritan som den kallats i folkmun och numera heter, mer eller mindre öde. Så är det inte idag. Tvärtom. 2016 påbörjades ett arbete att rusta upp de häftiga gamla lokalerna och idag är Spritan en kulturell smältdegel som heter duga. Och för tredje året i rad arrangeras även en tvådagars jazzfestival som fått samma kultstatus som resten av bygget. Den 18-19 augusti är det dags.

Det är trumpetspelaren Björn Ingelstam, hans trombonspelande pappa Hans och ölbryggaren i bygget, Stefan Ed som arrangerade den första jazzfestivalen för två år sedan.
– Egentligen började det redan 2020. Då gjorde jag ett gig tillsammans med Sven Erik Lundeqvist på Spritan. Efter det tänkte jag att varför inte köra mer 2021 och så föddes festivalen. Och sedan dess har vi uppgraderat och i år har vi ett jäkligt starkt startfält som lirar på två scener, säger Björn Ingelstam på telefon ifrån Nice i Frankrike.

Björn Ingelstam, som för övrigt är uppväxt ett par hundra meter från Spritan, har bott i såväl Köpenhamn och New York som Paris där han bor idag. I dessa jazzmetropoler har han både utbildat sig och spelat musik. Men framför allt så har han byggt upp ett brett kontaktnät vilket han har nytta av idag.
– Många av dom som kommer till Ödåkra Jazzfestival är polare som jag lirat med ute eller träffat i andra sammanhang.

Det unika med festivalen på Spritan är den familjära stämningen.
– Här möts unga och gamla och har det trevligt. Det är en väldigt odivig festival och fast Ödåkra egentligen inte är någon större jazzby så har de som bor här svalt festivalen med hull och hår, säger Björn Ingelstam och skrattar.
– Dessutom har vi ju en ölbryggare i gänget vilket borgar för god dryck. Och i år satsar vi även på creolsk mat. Det blir lite som New Orleans.

Naturligtvis kommer Björn Ingelstam att stå på scenen också. Det gör han med sin sextett plus Christopher McBride från USA och Shannon Barnett från Australien. Det finns dock ett band som han vill lyfta fram lite extra.
– Det är Bohuslän Big Band som hyllar Thad Jones som skulle fyllt 100 år i år om han levt, säger han och fortsätter.
– Faktum är att här är en skön blandning vilket är uppskattat. Det finns  något för alla smaker. Det blir jazz med stänk av både blues och country.

Förra årets festival var en succé. Över 600 jazzentusiaster per dag kom och lyssnade.
– I och med att alla restriktioner efter pandemin släppt så är konkurrensen tuffare i år. Men blir vi 500 per dag eller rent av 600 som förra året så blir jag både nöjd och glad, säger festivalfixaren.

Fullt lär det dock inte bli.
– Knappast. Vi kan ju ta in tusen pers om det så skulle vara. Men det får väl bli om ett år eller två, säger Björn Ingelstam och skrattar.

På festivalens hemsida kan du ta del av programmet och även köpa biljetter. Och skulle det nu vara så att du av någon anledning inte kan komma men gillar idén så tycker jag att du ska bli stödmedlem i Föreningen Ödåkra Jazz. Sätt in 150 kronor i medlemsavgift till bankgiro 5654-8035. Uppge namn, mailadress och telefonnummer. Och vips så stöder du en mycket god sak.

Samtliga foto är tagna av Martin Giles på festivalen 2022.