Helge Albin Quintet levererar

Av Kary Persson
januari 18, 2024

Ännu ett superband har sett dagens ljus. Denna gången är det helsvenskt. Det är legendaren Helge Albin som samlat några vänner han spelat med tidigare och skrivit musik till dessa. Förutom Helge själv på altsaxofon så lirar Karl-Martin Almqvist på tenorsax, Jacob Karlzon på piano, Jonny Åman på bas och Lennart Gruvstedt på trummor.

De spelar under namnet Helge Albin Quintet. Världspremiären ägde rum på Palladium i Malmö den 13 januari och dagen efter såg Jazzporten bandet på Dunkers i Helsingborg.

Konserten började ganska lugnt men inte mindre spännande med låtarna Easy Going, Magic Fingers, Looking Inside och Wine Glass innan det blev mer upptempo i låten Jeriko med magnifika solonummer som avslutade första setet. Och precis som när Helge Albin styrde Tolvan Big Band så gavs det gott om utrymme för musikerna att visa upp sina färdigheter.

Efter en kort paus med förfriskningar körde bandet igång med den nästa lite funkiga Home Made som övergick i Bassfigures, en låt som Helge Albin skrivit speciellt för Jonny Åman. Palette hade också ett spännande tempo med gott om härliga soloprestationer. Därpå följde Bright Colors där de båda saxofonspelarna visade på ett fantastiskt samspel. Jacob Karlzons solo var också, precis som hans tidigare, mästerliga.

Extranumret var också något utöver det vanliga. Det var en omarbetning av en låt skriven av Witold Lutosławski och här hördes tydligt hur folkmusiken kan berika jazzen.

Att se dessa giganter inom den svenska jazzen spela tillsammans var något utöver det vanliga. Och här kommer en spännande nyhet för er som inte läst Jazzportens långa intervju med Helge Albin som presenterades i höstas. Efter spelningen bar det nämligen iväg till The Ends studio utanför Lund. Tanken är att det ska bli en skiva vad det lider och detta ser undertecknad verkligen fram emot.
– Det ska bli riktigt spännande att komma in i studion och se vad vi kan få till. Det är massor av rutin här. Sedan bär det iväg norrut, säger Helge Albin efter spelningen.
– Och visst funkade det? frågade han retoriskt.
Det mer än funkade.

Efter besöket i studion var det Fasching i Stockholm som hade äran att ta emot kvintetten och när dessa rader skrivs har bandet just gått av scenen på Folkets Hus i Älmhult. Detta bandet är på den svenska jazzscenen för att stanna.

Helge Albin och hans saxofonpartner Karl-Martin Almqvist pustar ut efter giget på Dunkers i Helsingborg.
Och så gjorde även Jacob Karlzon och Jonny Åman.
Lennart Gruvstedt