Hederosgruppen till Landskrona

Av Kary Persson
januari 9, 2024

Hederosgruppen är utan tvekan ett av landets hetaste jazzband. Torsdagen den 1 februari gästar de Landskrona för en publiknära spelning på teaterrestaurangen Matscenen.

2018 samlade Martin Hederos gamla och nya vänner och bjöd in dem till en kollektiv process. Sedan dess har Hederosgruppen turnerat i Sverige, spelat i SVT och givit ut två album. Storstrejk gavs ut 2020, blev Grammisnominerad och fick strålande recensioner. Det andra albumet, Ståplats, kom 2022 och blev den första skiva någonsin att vinna samtliga de tre stora svenska jazzpriserna: Gyllene skivan, Manifest och Grammis.

Bandets musik går hem i många läger. Anledningen är att de hämtar inspiration från vitt skilda genrer.
– Naturligtvis är det mycket jazz men vi hämtar även mycket från funken och indie för att ta två exempel, säger Martin Hederos till Jazzporten.
Och att han lirar allt mellan himmel och jord är vida känt. Det är allt från rock med Soundtrack of our lives till smäktande pianospel av Eric Satie och däremellan härtiga tongångar inom jazzens domäner med Tonbruket.

Foto: Samuel Pettersson

Lägg därtill att alla i Hederosgruppen skriver musik till bandet.
– Ja, vi har högt i tak. Och det märks. Vi har så många influenser, säger han och försöker ge sig på att beskriva Hederosgruppens musik.
– Det är en form av jazz som närmar sig dansmusiken. Man kan nästan dansa till den. Jag gillar när det svänger, säger han och skrattar.

Förutom Martin ingår Josef Kallerdahl på bas, Konrad Agnas på trummor, Emil Strandberg på trumpet samt Andreas Sjögren på basklarinett och saxofon i Hederosgruppen.
– Det blir ju lite mer jazz med blåsare.

Det lär alltså bli hett värre den 1 februari när Hederosgruppen kommer till Landskrona. Musiken är naturligtvis det som lockar men bara att se Martin Hederos på scenen är en upplevelse i sig. Det är inte många som spelar med sådan inlevelse som honom.
Är du alltid lika energisk i din spelstil?
– Jag älskar att spela. Men jag förstår vad du menar. Det kan kännas lite genant när jag ser inspelningar, säger han och skrattar.

Frågan är om han är lika intensiv när han är i studion.
– I bästa fall är det så. Annars försöker jag lura mig själv.

Har du inte redan köpt biljett så är det dags. Det lär bli lapp på lucka på Matscenen den 1 februari. Och med tanke på den närhet som det är mellan publiken och banden som spelar på Matscenen så lär det bli en spelning att minnas.

Biljetter köper du här.