Hederosgruppen experimenterade med glöd

Av Kary Persson
februari 2, 2024

Hederosgruppens två plattor är grymt bra. Men att se dom live smäller högre. Där får man den häftiga musiken plus den energi som bandet utstrålar. På ren svenska är dom jääävligt bra.

På torsdagen den 1 februari gästade dom ett fullsatt Matscenen i Landskrona. Och dom gjorde ingen besviken. Låtar som nästan blivit klassiska redan avlöste varandra. Men det bjöds på mer än så. Publiken i Landskrona blev på något vis lite av försökskaniner.
– Vi vill göra en ny skiva och har en hel del låtar och några av dom testar vi ikväll, sade Martin Hederos. Och visst bjöd dom på nytt. Fyra eller fem helt nyskrivna låtar om undertecknad fått rätt på sifforna.

Martin Hederos, klaviatur, Josef Kallerdahl på bas, Emil Strandberg på trumpet, Konrad Agnas på trummor samt Andreas Sjögren på basklarinett och saxofon.

Såklart lirade dom ösiga låtar som Molnstoden med sina klappningar och Bismillah Bebop och roliga Mjuk Grupp men det bjöds även på lugnare tongångar och då och då skymtade nästan Eric Satie förbi när Martin Hederos, på sitt oefterhärmliga vis, hanterade pianot.

Pianospelet varierar han med den där jäkligt häftiga orgeln med alla knappar på. Fantastiskt häftigt. Men som Martin själv säger så är Hederosgruppen ett högst demokratiskt band där alla deltar i låtskrivandet och framförandet. Hederosgruppen består av ett knippe jazzmusiker av absolut högsta klass och att de har roligt på scenen råder det ingen tvekan om. Energi till max.
– Helt jävla mindblowing, var en av flera kommentarer som hördes på Matscenen.

Glädjande var också att det var fullsatt. Mycket trevligt, Ett stort tack till Tobias Nord och hans personal på Matscenen som kvällen till ära serverade godsaker på tallrik och i glas. Ett lika stort tack även till Jonas Appelqvist på Landskrona teater som har modet (och kontakterna) att ta jazz till Landskrona. Och naturligtvis ett stort tack till hela bandet samt till Rickard ”Bud” Lindén som skötte ljudet perfekt.

Nu kära läsare. Har du inte sett Hederosgruppen live innan? Se dom!!! Ni som redan sett dom behöver inte tipset för ni kommer att köpa biljetter ändå.

Låtarna Hederosgruppen spelade denna magiska kväll var följande:
Natthall – Molnstoden – Luftskepp – Mjuk grupp –  Mulmen – Lurlåt – Bismillah Bebop – Kattens Tassar – Torpstora och Syrlig karl i Glencheck. Extranummer: Störtlopp och Jennie.
– Tack så mycket för detta. Det var min första spelning i Landskrona, en kanonspelning och publiken var med på noterna, sade Martin Hederos till Jazzporten efter giget.

Ännu ett tips. Eller uppmaning om ni så vill.
Till alla er som var på plats på Matsenen vill jag säga att ni bör kolla in jazzcaféerna. Hade varit kul att ha fullt även på dessa. Kommer inte folket så dör det ut och så kan vi inte ha det.