Härlig blandning på höstens jazzcafé i Landskrona

Av Kary Persson
augusti 30, 2023

Den 13 september är det dags för höstens första jazzcafé på teaterrestaurangen Matscenen i Landskrona. Spelningarna arrangeras i samarbete med Musik i Syd. På scenen står trumpetisten och sångaren Mårten Lundgren tillsammans med sångerskan Mimi Terris och bjuder in till en musikalisk resa genom filmens värld tillsammans med Zier Romme Larsen på piano, Ida Hvid på bas och Cornelia Nilsson bakom trummorna.

Det är alltså ett gäng mycket kompetenta artister som tar besökarna in i filmens värld och bjuder på jazzmelodier som ursprungligen hörts på vita duken, men även kända filmteman omgjorda till jazz. Hur låter temat från ”Star Wars” som bebop? Vad var det för film som jazzsaxofonisten Gerry Mulligan medverkade i? Missa inte denna kväll.

Först ut på höstens jazzcafé i Landskrona är Mårten Lundgren och hans vänner.
Foto: Torun Börtz

Nästa jazzcafé är den 11 oktober då kontrabasisten och cellisten Svante Söderqvist och hans trio med all sannolikhet kommer att bjuda på musik från skivan The Rocket som släpps i höst. Musiken är i huvudsak egenkomponerad med tydlig melodisk och rytmisk utgångspunkt och med element, utöver jazzen, från både folkmusik och klassiskt. 

Svante Söderqvist har turnerat och spelat in skivor med en lång rad svenska jazzartister, däribland Rigmor Gustafsson, Magnus Lindgren och Peter Asplund.

2018 startades Svante Söderqvist Trio och i tillägg till kontrabasen spelar han här även sitt ursprungliga huvudinstrument, cello i stor omfattning. Med mångåriga spelkollegor som Adam Forkelid och Calle Rasmusson på piano respektive trummor/slagverk skapas grunden för ett stabilt samspel.

Gruppens debutalbum Arrival, släppt på Naxos förlag, fick stående ovationer hos publik och kritiker.

Så här skrev Mats Hallberg på Kulturbloggen 2020 om debutskivan.
”Samexistensen i sättningen är ändå förbluffande. Tillfredsställs av en häpnadsväckande brokig blandning nyskrivna låtar, sammanhållna och destillerade ur ett framgångsrikt koncept. Instrumentalisternas färdigheter imponerar i varje dynamiskt alster. Och vilken överraskning att få lära känna Svante Söderqvists stora talang för komponerande.”

Svante Söderqvist Trio
Foto: Anna Drvnik

Höstsäsongen på Matscenen avslutas den 8 november då vibrafontrion Wahls Trio spelar musik skriven av kompositören och trummisen Arild Wahl. I en unik sättning spelar de musik som är lekfull, svängig och luftig med stora utrymmen för improvisation och fria tolkningar.

Trion består av Jesper Söderqvist – vibrafon, Vilhelm Bromander – kontrabas och Arild Wahl – trummor.

Söderqvist är ett ungt stjärnskott på den svenska jazzhimlen, som med sitt virtuosa vibrafonspel redan delat scen med namn som Norrbotten Big Band och Angles 7. Bromander har, sin ringa ålder till trots, varit med i gamet länge och spelat med en uppsjö av Sveriges främsta, bland annat Filip Jers och Christer Bothén. Wahl själv medverkar i band som Johannes Gammelgaard Kvartett och Tre Öar och har spelat med bland annat Amanda Ginsburg.

Wahls Trio.
Foto: ErikJohanesson

Här bokar du biljetter till dessa häftiga gig.