Gränsöverskridande i Malmö

Av Christer Åkerlundh
februari 9, 2024

För andra gången på en vecka har jag varit med om att ingå i en testpublik. Förra gången var när jag såg Hederosgruppens konsert i Landskrona, som min kollega Kary skrev om här på Jazzporten. Då testade den gruppen nytt material som ännu inte släppts på skiva.

Samma sak har jag nu varit med om i Malmö, närmare bestämt på Victoriateatern den 7 februari. Där spelade en dansk sextett som har det något udda, och kanske lite kaxiga namnet, I think you’re awesome, alltså “Jag tycker du är fantastisk”.

Basisten och kompositören Jens Mikkel Madsen började med att skämtsamt säga:
– Vi ska köra något helt nytt ikväll – ett helt akustiskt första set. Ni blir de första som får höra det. Det är lite vanskligt när ni har betalat dyrt för att komma hit. Men efter setet blir det en paus. Då kan ni välja om ni vill stanna till andra set, som blir elektriskt.

Jens Mikkel Madsen, bas och Morten Kærup gitarr/banjo

Han lade till:
– I pausen säljer vi cd för endast 50 kronor – svenska kronor. Går ni så har ni alla fall fått en billig cd…

Över huvud taget under kvällen var Jens mellansnack väldigt humoristiskt. Han förklarade varför bandet nu testar akustisk musik med att säga: “Vi har blivit äldre, fetare och har gift oss. Vi ville pröva om vi kunde skapa någonting som så att säga följer med vår ålder”.

Att publiken gillade första set var tydligt. Hade jag inte varit tvungen att ta bilder hade jag suttit (eller helst legat) och blundat och bara flutit med i de vackra harmonierna där banjon och gitarren ofta dominerade och basgången ibland var rätt komplicerad. Deras sound tycker jag är svårt att beskriva. De spelar en gränsöverskridande, mestadels cool och harmonisk musik som flätar ihop både jazzimprovisationer, americana, indiepop, lite klassiska tongångar och annat också som jag inte kan sätta fingret på. Själva tror jag de kallar sin musik för “indie-jazz”.

Konsertens låtar var väldigt självbiografiska. Jens presenterade en låt, som jag tror rätt och slätt heter Folks, så här:
– Folks betyder föräldrar på engelska. Det är fett att vara förälder. Och det är fett att vara i slutet på 30-årsåldern.

Fast det där sista lät inte så övertygande, inte med den min Jens visade, vilket fick oss i publiken att skratta. En låt byggde på en mysstund med kuddar och nedsläckt rum som Jens haft med sin son när denne bara var 2 år gammal. En annan fick han idén till av några toner som sonen som treåring nynnat på om och om igen.

Lars Fiil, keyboards

I andra set bjöds mer ös, fast fortfarande självbiografiskt. Bland annat låten The Wedding, som syftar på Jens eget giftermål med en svenska från Skellefteå.
– Hennes släkt i Skellefteå har gett upp och flyttat till Danmark nu. Vi har flyttat dit också, efter att ha bott här i Malmö några år. Men det är roligt att vara tillbaka här ikväll, sade han.

I sista låten fick trummisen äntligen ett eget solo, efter att ha spelat ganska lågmält hela konserten. Där visade han hur explosivt skicklig han är. Sedan applåderade publiken fram två extranummer, bland annat “Det är redan sommar”.

I Think You’re Awesome startades 2009, men det dröjde till 2014 innan de släppte sin första  platta – Løft mig op så jeg kan nå. Två år senare kom nästa: Books & Books Live och 2018 släpptes en EP med låtarna Kiss Your Darlings och en akustisk version av samma låt. Och sedan har det rullat på med fler skivor. De är uppe i åtta nu, samt en digital. Samtliga plattor har spelats flitigt på Dansk radio. Var helst de spelar i hemlandet så säljs biljetterna slut och de har flera gånger nominerats till Danish Music Awards Jazz. De har framträtt både på Köpenhamns jazzfestival och den i Aarhus.

Alex Jønsson, gitarr

På Spotify har de över en miljon streams och på Youtube kan man se inspelningar både med enbart sextetten på scen och när de är maffigt förstärkta med stråkkvartetten Taïga, från Berlin, eller Aarhus Jazz Orchestra.

Lineupen i Malmö var: Alex Jønsson gitarr, Morten Kærup gitarr/banjo, Lars Fiil keyboards, Jens Mikkel Madsen bas, Frej Lesner percussion/electronics och Andreas Skamby trummor. Kolla gärna Youtube. Där har vi på Jazzporten lagt ut en inspelning från kvällen.

Text, foto och film: Christer Åkerlund