Georg Riedel har lämnat jordelivet

Av Rickard Malmsten
februari 26, 2024

Sverige har mist en av sina mest älskade och betydelsefulla musiker med Georg Riedels bortgång. Efter att ha levt ett långt och innehållsrikt liv där familj och kärlek var i fokus, har han lämnat oss vid 90 års ålder. Jag hade privilegiet att träffa denna fantastiska musiker, kompositör och människa vid flera tillfällen. På uppdrag av Roger Berger från Sveriges Radios Visarkiv genomförde jag också en videointervju med Georg, vilken kommer att visas här på Jazzporten senare i år.

Georg föddes i Karlovy Vary, Tjeckoslovakien, och kom till Sverige med sin familj vid fyra års ålder. Hans musikaliska bana tog sin början som jazzbasist på 1950-talet, och senare fortsatte han sina studier vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Han är mest känd för sitt framstående samarbete med pianisten Jan Johansson på skivan ”Jazz på svenska”, som än idag är den bäst säljande jazzinspelningen i Sveriges historia. Dessutom är han känd för sina tonsättningar av sånger till filmer och TV-serier baserade på Astrid Lindgrens böcker. Riedels låtar har blivit en integrerad del av den svenska musiktraditionen med melodier som ”Idas Sommarvisa”, ”Lilla Katt” och temat till ”Alfons Åberg”, bland många andra.

Även om han inte längre är fysiskt närvarande, kommer hans musik att leva kvar och fortsätta att beröra människor under lång tid framöver. Georg Riedel lämnar efter sig ett arv som kommer att fortsätta att inspirera och glädja generationer.

Rckard Malmsten
Jazzporten

Här är ett kort klipp med Georg Riedel och Jazzportens medarbetare Rickard Malmsten. Hela intervjun kommer att publiceras på Jazzporten i samband med de nya avsnitten av ”Jazz Konversation” senare i år.