Filmare skänkte kameror till Jazzporten

Av Kary Persson
december 30, 2023

Jazzporten har många att tacka för mycket. Ett stort och extra tack riktar vi idag till filmaren Sven Pettersson i Landskrona. Han har filmat allt mellan himmel och jord i 40 av sina 80 år och presenterat sina alster på allt från Landskrona Vision till Sundskanalen i Helsingborg. Nu har han med ålderns rätt bestämt sig för att sluta filma och producera för andra än sig själv. Och som den personlige vän och jazzälskare han är så beslutade han att skänka två filmkameror, mikrofoner, stativ och annat till Jazzporten. Och detta betyder att programvara nu är inköpt och ett antal timmar kommer att tillbringas framför datorn för att lära sig.

Undertecknad vet att Sven och hans fru Ulla är väldigt förtjusta i danska smörrebröd. Sex sådana inköptes i onsdags. Ett ring på dörren och Sven öppnade. Innan vi satte tänderna i de goda smörgåsarna så satt vi oss ner och tog ett kort snack.
– Jag gillar jazz, framför allt storbandsjazz. Och New Orleansjazz. Och så gillar jag att filma musik. Det är ganska enkelt och så blir det bra ljud med dom flesta kamerorna, säger Sven.

En hobby som han och Ulla har är att resa. Han har varit i världens alla hörn och filmat berg, djupa dalar, farliga djur och gud vet allt. Och jazz.
– Jag har varit i New Orleans två gånger. Första gången var för en hel del år sedan. Då gick jag på gatorna i två dagar medan dom andra var på marknader och sådant. Andra gången bodde jag och Ulla 500 meter från Bourbon Street. Där är levande jazz precis hela tiden, säger Sven och ett minne dyker upp.
– Sista dagen satt där en kille och spelade trombon. Jag gav honom lite dricks och sade till honom att vi skulle hem till Sverige. Då säger han på danska att han är från Köpenhamn. Jag minns tyvärr inte vad han hette.

Andra gången var för några år sedan.
– Det var en musikresa i södra USA. Då blev det både country, blues och jazz. Alla städer har sina musikgator. I New Orleans är det Bourbon Street som gäller. Jag var på flera ställen. Du la ett par dollar i en hink och beställde en öl. Sen kunde man sitta där en hel kväll och njuta av fin jazz av duktiga musiker.

Det har även filmats jazz på hemmaplan.
– Ja, jag filmade på Folkets hus i Landskrona några gånger då Jazzhouse Landskrona arrangerade jazzkvällar. Jag tror det blev fyra eller fem jazzkvartar. Jag gillade att sätta mig längst bak i stora salen en trappa upp. Då hade man ljud och bild så det knakade om det.

Det blir också jazz då och då även när inte kameran är med.
– Jag och Ulla åker gärna över till Helsingör på somrarna. Där har dom jazz på torget på torsdagarna och det är alltid trevligt. Dom kan det där med tradjazz och hygge. Det är dock inget jag har filmat.

Efter inmundigande av delikata danska smörrebröd och kaffe därtill undrar jag avslutningsvis vad han ska hitta på nu.
– För det första ska jag operera benet. Men jag håller även på att göra små specialprogram på sådant jag filmat tidigare. Sedan ska jag och min fru fortsätta att resa. Men till skillnad från tidigare resor så kommer vi att hålla oss till Europa. Nästa mål blir Paris. Där har vi aldrig varit. Inte i Budapest heller. Och såklart kommer jag att ha kameran med. Den släpper jag inte.

Med dessa rader tackar vi Sven för gåvorna och ser fram emot att Jazzporten utvecklas med fler levande inslag. STORT TACK SVEN!