Feeling på ny EP

Av Kary Persson
april 21, 2024

Per Thornberg och Hans Backenroth är två utomordentligt rutinerade jazzmusiker. De båda har på varsitt håll varit med på otaliga skivor och spelat i ännu fler konstellationer. Nu har de båda sammanstrålat och spelat in en EP, Duo Dialogue, med fyra låtar på en CD och releasen ägde rum i S:t Nikolaikyrkan i Halmstad på lördagskvällen.

Deras första duospelning ägde dock rum på Glenn Miller Café i Stockholm på fredagen.
– Vi körde först ett duosett och sedan ett sett med en kvartett. Förutom jag och Hans så lirade Daniel Tilling på piano och Fredrik Rundqvist på trummor. Kvartetten bildades inför Stockholms Jazzfestival 2020, säger Per Thornberg till Jazzporten.

Duon uppstod dock först 2023.
– Vi bokade in oss en eftermiddag i en studio och bestämde oss för att köra några standards och andra låtar. Vi spelade varje låt två gånger och sedan var det efterarbete för resten.

Teckning: Martin Ehrling

Per Thornberg menar att det är en utmaning att spela i en duo.
– Det blir luftigt och man hör precis allt. Men det blir också en feeling som är äkta och ärlig, säger han.

EP;n då? Jodå, den är precis så bra som de båda musikerna är. Det är en finstämd jazzplatta med fyra låtar. Först bjuder de på George Gershwins Love Walked In och sedan blir det brasilianskt med Edu Lobos låt Pra Dizer Adeus. På den följer A Beautiful Friendship av Donald Kalm och EP:n avslutas med Börje Fredrikssons Expedition 721.

Duo Dialogue är en mysig liten skiva som är mycket väl värd sin peng. För beställning av CD – maila thornbergjazz@gmail.com.

Foto i toppen: Fredrik Rundqvist

Hans Backenroth och Per Thornberg i S:t Nikolai kyrka i Halmstad.
Foto: Göran Stierna