Ensemble på vinyl smakar mer

Av Kary Persson
juni 23, 2024

Den elektriska jazzen var den som väckte mitt tycke för musikformen. Därför kändes det extra häftigt när jag öppnade ett paket som kom med posten. I paketet låg, till min förvåning, en vinylskiva och det första jag läste på skivomslaget var ”Electric Ensemble”. Därefter såg jag att det stod Lage Nordling längst upp. Och jag ska erkänna direkt. Detta var inget namn jag hade hört talas om.

I paketet låg även en handskriven lapp där den gode Nordling för hand bland annat skrivit att detta var bandets debutalbum samt att det var ”det första i raden av otaliga ”Magnum Opus(es).”
Enligt Google är Magnum Opus en latinsk term, som betyder ’det stora verket’ och åsyftar en persons främsta verk. Och det lät ju lovande.

Samtidigt med paketet på posten hade Lage Nordling haft den goda smaken att skicka ett mejl med en pressrelease, bilder med mera. Och plötsligt visste jag lite mer om denna person.
”I världen som Lage Nordling Electric Ensemble bygger upp är koncept och idéer enväldiga härskare över jazz-, prog- och hiphop-influenser. Dansanta rytmscheman, utökad harmonik och intrikata melodier är några av byggstenarna i Nordlings alster, där hans nya musikaliska vision om modulär komposition även ryms” – Allt enligt pressmeddelandet.
Det där med modulär komposition är jag inte så säker på att jag fattar även om jag googlade även det. Men det kan kvitta. För denna skiva är jäkligt bra. Den är spännande och experimentell. Man hör tonerna från klassisk jazz och detta blandas med moderna tongångar, såväl i grund som improvisation.

I ensemblen återfinns några av nordens allra främsta unga improvisationsmusiker, tillsammans med gitarristen Samuel Hällkvist. Tillsammans spränger de in impulsiva utfall i den annars rigida musiken för att skapa en läcker symbios mellan komposition och improvisation.

  • Lage Nordling – gitarr, komposition
  • Samuel Hällkvist – gitarr
  • Hannes Bennich – alt saxofon
  • Jesse Emmoth – synthar
  • Anne Marte Eggen – elbas
  • Mario Ochoa – trummor

En del jazz passar bäst att avnjutas med hörlurarna på. Annan är häftigast att se live. Roligast är ju det som är bra på både och.
Det första kan jag bekräfta och jag lär inte bli besviken den dagen jag ska se bandet på scen. Efter att skivan släpptes den 3 maj så åkte bandet på en miniturné i Tyskland efter ett releasegig i Malmö.
– Det var skitbra, Den tyska publiken är magisk, säger Lage till Jazzporten när vi börjar prata om livespelningar.
– Och visst är det kul att spela live. Vi lämnar en hel del utrymme till improvisation. Framför allt i låten MOD DB60. Låten är mer som ett konstverk med öppen form där jag sätter ramarna. Men innanför kan vad som helst hända. Den låten kan låta helt olika från gång till gång.

Tyska gig i all ära. Vad jag var intresserad av var framtida spelningar.
– Vi har en spelning i Malmö i december men datum är inte spikat ännu. Det lär bli på Inkonst. Vi sitter även nu som bäst med att planera inför våren 2025, lovar Lage till min stora glädje.

Nästa glädjebesked får jag när jag frågar om, och i så fall när, det blir ny musik.
– Det kommer. Vi har redan några låtar klara. Jag hoppas att vi släpper en ny platta 2025.

Gissningsvis blir det även då en vinyl som släpps.
– Vinylen är ju det gamla nya. Jag gillar det formatet och tycker att, ska det vara så ska det vara ordentligt.

Så nu, kära läsare. Det är nu du ska kontakta din leverantör av vinylskivor. Denna skiva hör hemma i varje jazzälskares samling. Tänk även på att göra plats för fler. För de lär komma. Håll även koll på Jazzporten gällande gig med bandet.
– Så fort vi har ett datum i Malmö klart och även klart med spelningar till våren så hör jag av mig, lovar den gode Lage Nordling innan vi lägger på luren.

Lage Nordling.
Foto: Pressbild