Eivind Aarset quartet – norsk magi på Victoriateatern

Av Kary Persson
oktober 22, 2022

1998 släppte gitarristen Eivind Aarset sitt debutalbum ”Electronique Noire” och sedan dess har han varit flitigt anlitad av andra musiker när han inte lirar med eget band. Bland annat figurerar han ofta tillsammans med trumpetvirtuosen Nils Petter Molvaer och var med på dennes succéartade debutalbum Khmer.

Torsdagen den 20 oktober gästade Eivind Aarset Victoriateatern i Malmö tillsammans med Erland Dahlen (trummor), Audun Erlien (elbas) och Wetle Holte (även han trummor). Det blev en stund av norsk magi.

Till skillnad mot många andra gitarrister väljer han att ta en ganska tillbakalutad och lugn roll och låter de andra musikerna köra sina race. Och så gjordes det även i Malmö. Bara det faktum att ha med två trummisar i världsklass gör att konserten inte blir som många andra. Dynamiskt och häftigt var det. Musiken pendlade mellan ambient och funkiga rocktoner.

Och när Eivind Aarset träder fram musikaliskt så är det lågmält och vackert samtidigt som det är spännande och oförutsägbart. Som det ska vara. Hans experimenterande med diverse elektronik gör att man aldrig vet vad som kommer. Det är lite som danske Jakob Bro men Eivind Aarset låter mer.

Eivind Aarset är ett av många bevis på att den norska elektroniska jazzen står mycket högt i kurs. Han tillhör dom bästa av många mycket duktiga musiker och är en av arvtagarna efter ikonerna Jan Garbarek, och Terje Rypdal.

Kvartetten som lirade på Victoriateatern kom med ett nytt album ”Phantasmagoria, or A Different Kind of Journey” i september 2021. Lyssna på det. Och missa inte deebutalbumet Electronique Noire och inte heller Nils Petter Molvaers Khmer.