De har ordnat 250 konserter

Av Christer Åkerlundh
maj 18, 2024

Det hela tog sin början tisdagen den 6 februari 2001. Några lokala “jazzfreaks”, som de kallade sig själva, kallade till ett möte på Café Paradis i Hornbæk. Det fanns bara två ärenden på dagordningen: arrangerandet av en jazzfestival och startandet av en jazzklubb. Den 22 mars bildades Hornbæk jazzklubb, ett avtal skrevs med Café Paradis och första konserten hölls den 4 maj 2001. Den blev en succé. Sedan följde en konsert i månaden. Efter 39 konserter flyttades spelningarna 2004 till en annan lokal.

Hur blev det då med den andra punkten på den första dagordningen – arrangerandet av en jazzfestival? Jodå, den punkten förverkligades också. Sunset Jazz Hornbæk hölls tre år i rad 2004-2006, med tält på stranden.

Med hjälp av en stödkonsert och olika donationer kunde ett nytt piano köpas in. Ingen i föreningen glömmer nog en anonym donation på 10 000 kronor, som lämnades in i en pappkasse!

Efter sex år blev det dags att byta spelställe igen. Under ett antal år flyttade klubben runt på olika ställen. Ett tag såg det krisigt ut, men till slut, år 2016, slöts ett avtal med Helsingørs Kulturhus Bølgen i Ålsgårde, sex kilometer söder Hornbæk. Och där är man kvar än i dag. Jazzporten träffar två goa gubbar i Helsingör en solig dag – Thorsten Rasmussen och Henrik Gottlieb, ordförande respektive kassör i jazzföreningen.
– Vi har tio konserter om året. Första fredagen i varje månad. Enda månaderna då vi gör uppehåll är juli, augusti och december. Vi avslutar året med två konserter i november. Vi har nyligen haft vårt 250:e konsert, berättar duon.
250 konserter… Hatten av!

Av de cirka 60 musiker som varje år spelar på Bølgen brukar ungefär en femtedel vara svenska. Förra året kunde man bland annat lyssna på pianisten Calle Brickman, trumpetaren Mårten Lundgren, trombonisten Vincent Nilsson, trummisen Roger Berg och multiinstrumentalisten Gustaf Ljunggren.
– Vi har 130 medlemmar och där har det legat stabilt genom åren. Konsertpubliken kommer i huvudsak från nordöstra Sjælland, från Gilleleje i norr till Espergærde i söder kan man säga.

Jazzföreningen kämpar för att överleva, både vad gäller att locka nya krafter som är beredda att jobba ideellt, samt ekonomiskt. Problemet i Danmark är detsamma som i Sverige – unga människor vill inte gå med i föreningar. Ekonomiskt är det extra tufft i år då de för första gången inte får något bidrag från Helsingörs kommun. Det innebär att de även har gått miste om statliga pengar då de två bidragen är kopplade till varandra.
– Det gör det mer riskabelt att fortsätta ha små experimenterande grupper, som kanske bara lockar 30 besökare istället för 60-90 som vi brukar ha. Vi har också fått höja entrén till 150 kronor för medlemmar och 200 för övriga, förklarar Henrik.
Alltså danska kronor.

Varför arrangerade ni bara tre festivaler?
– Det blev för mycket arbete för de frivilliga i styrelsen. Dessutom behövde vi ha 250 000 kronor som startkapital och garanti och det behövdes också en massa tillstånd från kommunen och polisen, svarar Thorsten.

Initiativtagarna till jazzföreningen var helt på det klara med att jazz letar sig in överallt i alla genrer, därför måste spelningarna även innefatta konserter med musik som är närbesläktad med jazz, ansåg de. Den 7 juni klockan 20:30 blir det just en sådan konsert.

Då står klubben som värd för en brasiliansk konsert med den internationellt kände danske jazzpianisten Jesper Hedegaard och hans kvartett. Det blir bland annat musik av Antonio Carlos Jobim, som Stan Getz samarbetade med, samt Jesper Hedegaards egna kompositioner. Det kommer svänga om den kvällen, lovar Thorsten och Henrik.

Jesper Hedegaard Sound of Brasil spelar på Hornbæk jazzklubb den 7 juni.
Foto: Hornbæk jazzklubb

Tyvärr är det inte så många svenskar som kommer på konserterna. Ibland är vattengränsen mellan Danmark och Sverige väldigt bred, konstaterar duon.
Synd, för det är inte alls så svårt att ta sig till kulturhuset Bølgen. Adressen är Jæmtlandsvej 1 i Ålsgårde. Det går både buss och spårväg dit från Helsingör. (Buss 342 som kör nio minuter i varje heltimme och det gula tåget till Gilleleje/Hillerød, som avgår 21 och 51 varje timme). Åker man med egen bil finns det gott om p-platser vid Bølgen.

Föreningen har en hemsida (https://hornbaek-jazzklub.dk/) och kan även följas på Facebook. Man kan också prenumerera på ett digitalt nyhetsbrev.

På bilden i toppen sitter Thorsten Rasmussen och Henrik Gottlieb och njuter av en kopp kaffe i solen.

Text och foto: Christer Åkerlundh