Danskt och italienskt jazzhygge i Espergærde

Av Kary Persson
september 9, 2023

Eftersom du läser dessa rader så förutsätter jag att du gillar jazz. Är det så att du även gillar italiensk mat? Då ska du få ett tips här. Ett supertips. Två stationer med tåget från Helsingör mot Köpenhamn ligger det lilla samhället Espergærde. Och en liten promenad från stationen ner mot hamnen ligger Jazzcafé Divino. Här blandas danskt hygge med italiensk matkultur, allt till tonerna av jazz.

Där var jag i torsdags kväll och bjöds på jazz av yppersta klass. Och nästa gång jag åker dit, för det blir fler resor till Espergærde, så ska jag äta på denna oerhört fina restaurang. Det jag sågs serveras har jag inte sett sedan jag var i Italien.

Men låt oss börja med musiken. På den lilla scenen längst in i restaurangen bjöd Jacob Karlson på piano, Claus Waidtløw på saxofon, Daniel Franck på bas och Janus Templeton bakom trummorna på ett pärlband av fantastiska låtar. In Your Own Sweet Way av Dave Brubeck var en. Infant Eyes av Wayne Shorter och Solar av Miles Davis var två andra jazzklassiker som tolkades av musikerna. Två timmars härligt jammande bjöds det på och det syntes att killarna i bandet hade roligt.
– Det är otroligt härligt att spela här, sade Jacob Karlzon i pausen.
– Det är i alla fall 10, 15 år sedan jag spelade med Franck och Waidtløw. Men jag tror aldrig jag spelat med Janus Templeton förut, funderar pianisten.

Janus Templeton minns dock annorlunda.
– Jag tror att vi spelade tillsammans för många år sedan i Malmö, säger trummisen.

Jacob Karlzon har spelat på Divino ett flertal gånger.
– Jag älskar detta stället. Publiken är alltid med på noterna och Franco… han är fantastisk, säger Jacob och syftar till ägaren.

Jazzporten fick ett gott snack med Jacob Karlzon i pausen.

Franco Cerchiaro kommer från den norditalienska staden Torino och han har av naturliga skäl fullt upp hela kvällen. Han tar sig dock fem minuters paus och sätter sig ner och berättar för Jazzporten hur han hamnade i Espergærde.
– Det var gud som fick mig hit. Gud och kärleken, säger han och skrattar.
– Jag kom hit för 30 år sedan och för 15 år sedan öppnade jag här. Och idag är jag en lycklig man. Jag har barn och barnbarn här och mitt eget ställe dit jag bjuder in jazzband, säger han och ler.
– Ibland har det hänt att vi har haft något countryband eller något annat men det är jazz som gäller. Jag har alltid älskat jazz, säger han.

Själv spelar han inte.
– Nej, jag spelar inga instrument. Men det händer att jag sjunger. Rösten är mitt instrument, säger han och skyndar vidare.

Gud och kärleken tog Franco Cerchiaro till Espergærde.

Efter spelningen står Daniel Frank utanför i den härliga sommarkvällen oh tar en cig. Han njuter.
– Det är precis så här det ska vara. Att få spela här och få göra det vi gör, det roligaste som finns, är en ynnest, säger basisten.

Det är sedan länge mörkt när undertecknad hoppar in i Janus Templetons bil tillsammans med Jacob Karlzon för den korta bilturen upp till stationen. Medan trummisen sedan kör till sin koloni strax utanför byn så hoppar jag på tåget till Helsingör medan Jacob väntar på tåget som går åt andra hållet. Mot Köpenhamn och sedan till Malmö.

Daniel Franck på bas, Claus Waidtløw på saxofon och Janus Templeton bakom trummorna.

Kvällen den 7 september 2023 minns jag länge, länge. Och jag vet att jag kommer att bli påmind när jag åker tillbaka för att njuta av jazz i underbar miljö en annan dag.

Nästa gång det är levande jazz på Divino är den 21 september. Då kommer Ken Norris Quartet.

Jag vill också passa på att tipsa om Julkonserterna med Cæcilie Norby Quartet. Hela fem gig ger hon i december.

Mer om detta och alla andra spelningar i höst hittar du här.