Busigt och vackert med Bro och Lovano

Av Kary Persson
februari 10, 2023

Den 4 november 2022 släpptes skivan Once Around The Room – A Tribute to Paul Motian med bland annat saxofonisten Joe Lovano och den danske gitarristen Jakob Bro. Och drygt tre månader senare var det världspremiär för bandet att spela skivan live – A Tribute to Paul Motian. Detta skedde i Danmarks Radios konserthus i Köpenhamn. En spelning som jag sett fram emot i månader.

Konserten inleddes dock med en annan skiva som spelades live. Det var Jakob Bro som tillsammans med trumpetvirtuosen Palle Mikkelborg och den fantastiska Marylin Mazur på percussion som bjöd på Returnings, en skiva som släpptes den 23 mars 2018.

Redan när Bro, Mazur och Mikkelborg gick in på scenen ett par minuter över klockan 8 på kvällen kändes det att det skulle bli en magisk stund. Det liksom låg i luften. Bro och Mazur kom in först och bakom dom stapplade den snart 83-årige legendaren fram med sitt flygelhorn i handen. Men om han var försiktig i sin fysiska framtoning så fick han världen att stanna upp då han förde sitt blåsinstrument till läpparna. Och när sedan Marylin Mazur, vad ska jag säga… behandlade sina instrument och Jakob Bro lågmält och mjukt spelade på sitt sköra vis på sin Fender Telecaser så var magin ett faktum. Faktum är att jag aldrig varit i en nästan fullsatt lokal (den rymmer 1800 åskådare) där det varit så tyst i publiken att man skulle höra en knappnål falla till golvet. Fullständigt bedövande vackert.

Efter en timmes meditativt himmelrike följde en paus innan ett nytt gäng äntrade den fantastiska scenen tillsammans med Jakob Bro. Och då blev det betydligt livligare och busigare. Och vad kan det annat bli när det sitter två trummisar och två basister, alla i världsklass, som kör så det ryker ivrigt framhejade av saxofonisten Joe Lovano.

Skivan “Once Around The Room – A Tribute to Paul Motian” som ligger till grund för giget, är en hyllning till trummisen och kompositören Paul Motian som gick bort vid 80 års ålder 2011. Hyllningsalbumet består mestadels av nyskrivna låtar inspirerade av Motian samt en tolkning av trummisens ikoniska och experimentella låt ”Drum Music”.

Konserten avslutades med två extranummer av hela kvällens ensemble. Det första var titellåten på skivan Once Around The Room. Här fick bland annat Joen Lovano och Palle Mikkelborg tillfälle att spela tillsammans. Magnifikt! Och kvällens sista nummer var Abacus av Paul Motian – en perfekt avslutning.

Som sig bör blev det stående ovationer efter spelningen.

Efter konserten lommade jag iväg till metrostationen med delmålet Örestad station och sedan vidare med Öresundståget hem till Landskrona. I minnet sitter främst den första stillsamma delen. Det är det vackraste jag hört i hela mitt liv live. Skivan är fantastisk men med Marylin Mazurs magi så blir det gudomligt. På riktigt.

Och nu till det kanske häftigaste. Denna helkväll i den finaste konsertlokal jag varit i kostade 300 danska kronor vilket motsvarade cirka 450 svenska kronor när biljetten köptes. Och platsen jag satt på var perfekt. Bara första akten var värd pengen och mer därtill.

Att det var världsartister på scenen kan du se här. I parentes står några av de som musikerna haft samarbete och spelat med.

Jakob Bro, gitarr (Paul Motian, Bill Frisell, Lee Konitz m.fl.)
Palle Mikkelborg, trumpet och flygelhorn (Miles Davis, Dexter Gordon, Terje Rypdal m.fl.)
Marilyn Mazur, percussion (Miles Davis, Gil Evans, Wayne Shorter, Jan Garbarek m.fl.)
Joe Lovano, saxofon (Paul Motian, John Scofield, Bill Frisell, McCoy Turner m.fl.)
Larry Grenadier, kontrabas (Brad Mehldau, Pat Metheny, Michael Brecker, Paul Motian m.fl.)
Anders Christensen, kontrabas (Paul Motian, Tom Harrell, Lee Konitz m.fl.)
Joey Baron, trummor (Stan Getz, Laurie Anderson, John Scofield, Dizzy Gillespie m.fl.)
Jorge Rossy, trummor (Brad Mehldau, Avishai Cohen, Chick Corea, Niels-Henning Örsted Pedersen m.fl.)

Min vän och kollega här på Jazzporten, Rickard Malmsten träffade Joe Lovano den 30 juli 2015 och fick ett längre snack med legendaren. Här kan du se intervjun.